Francuskiej firmy Louis FRANÇOIS chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, kto pasjonuje się cukiernictwem i ceni najwyższą światową jakość produktów. Louis Francois urodził się w 1882 roku. Samouk wynalazca, rozwinął pasję opartą na badaniach Louisa Pasteura i innych znanych naukowców w tym czasie. Zbudował laboratorium w Paryżu i założył firmę w 1908 roku. Kontynuował swoją pasję do innowacji i doskonałości od ponad wieku. Dzięki zakładowi produkcyjnemu i laboratorium w pobliżu Paryża (Ile de France), LOUIS FRANCOIS produkuje i sprzedaje dziś szeroką gamę produktów przeznaczonych do produkcji chleba, ciast, czekolady, cukiernictwa, lodów i gastronomii na całym świecie.
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.