Polewa czekoladowa służy do oblewania ciast i deserów. Domowym sposobem polewę robi się z kakao i dodatkiem tłuszczu roślinnego (masła lub margaryny), cukru i mleka. Polewę czekoladową można przygotować również z prawdziwej czekolady, dodając do niej również tłuszcz roślinny, olej albo masło. Polewa na ciastach może być błyszcząca lub matowa, wa...
Polewa czekoladowa służy do oblewania ciast i deserów. Domowym sposobem polewę robi się z kakao i dodatkiem tłuszczu roślinnego (masła lub margaryny), cukru i mleka. Polewę czekoladową można przygotować również z prawdziwej czekolady, dodając do niej również tłuszcz roślinny, olej albo masło. Polewa na ciastach może być błyszcząca lub matowa, ważne by miała odpowiednią gęstość, w przypadku oblewania ciastek deserowych, monoporcji, powinna ładnie pokryć całą powierzchnię ciastka.