COLORPASTE - to seria barwników spożywczych o konsystencji pasty - na bazie tłuszczu (roślinnego, masła kakaowego oraz olejów roślinnych) przeznaczonych do barwienia czekolady oraz tłustych mas i kremów cukierniczych. Paleta klasycznych kolorów, łatwych do dozowania i rozprowadzania zapakowanych w wygodne tubki z nakrętką. Barwniki doskonale sprawdzą się do barwienia pralin czekoladowych oraz dekoracji z czekolady (nie zaburzają procesu temperowania czekolady). Z uwagi na rozpuszczalność barwników w tłuszczu - paleta idealnie sprawdzi się do barwienia kremu maślanego czy ganache (różnego rodzaju mas i kremów o tłustej konsystencji). Barwniki przeznaczone są do dekoracji i barwienia produktów spożywczych. Najlepsze odwzorowanie koloru barwnika uzyskuje się po zmieszaniu z białą czekoladą oraz jasnymi kremami. Zastosowanie: biała czekolada, surogat czekoladowy, krem maślany, tłuste masy, produkty wypiekane oraz lukry.
PREZENTACJA BARWNIKÓW - INSTAGRAM
Składniki: tłuszcz roślinny (palmowy, shea, masło kakaowe), barwnik: azorubina (E122), oleje roślinne (słonecznikowy, z krokosza barwieńskiego, ryżowy), barwniki: błękit brylantowy FCF (E133), emulgator: lecytyna sojowa (E322), glikol propylenowy (E1520); może zawierać śladowe ilości mleka oraz orzechów (w tym orzechów arachidowych).
Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Warunki przechowywania: barwniki na bazie tłuszczu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego; optymalna temperatura przechowywania barwników to 8°C - 25°C; optymalne wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 40-50%; barwniki należy dozować przy użyciu czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika. Właściwości sensoryczne produktu mogą z czasem ulegać naturalnym zmianom - bezpieczeństwo produktu jest gwarantowane przez cały okres przydatności do spożycia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
3047/728 kJ/kcal |
Tłuszcz |
82.3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
37.6 g |
Węglowodany |
0.16 g |
w tym cukry |
0.16 g |
Białko |
0.04 g |
Sól |
0.0 g |
PRODUKT BEZGLUTENOWY - "produkt będący przedmiotem niniejszego zamówienia jest bezglutenowy zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 41/2009 z dnia 20.01.2009 r. w sprawie składu i oznakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu. Surowiec jest z natury wolny od prolamin odpowiedzialnych za nadwrażliwość na gluten. Każde zanieczyszczenie krzyżowe zbożami zawierającymi gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich zhybrydyzowane szczepy) i ich produkty są zabronione w procesie produkcyjnym. 1 Art. 3.2 Mogą nosić termin „bezglutenowy”, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.
OŚWIADCZENIE HACCP - "ten produkt jest wytwarzany zgodnie z wymaganiami rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny żywności. Aby zapewnić zgodność z wymaganiami prawnymi, wszystkie procesy produkcyjne poddawane są okresowej kontroli HACCP. Zgodność z Rozporządzeniem WE 178/2002 w sprawie identyfikowalność produktów spożywczych."
OŚWIADCZENIE GMO - "potwierdzamy, że niniejszy produkt nie pochodzi z surowca modyfikowanego genetycznie. Nie stosuje się żadnych dodatków ani substancji ułatwiających przetwórstwo, które mogą pochodzić z GMO."