Placek Maślano-Marcepanwy na delikatnym cieście drożdżowym

Jak zrobić ciasto drożdżowe, czyli przepis na proste ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  •          850 g mąki pszennej, typ 550
  •          50g drożdży
  •          100g cukru
  •          500g mleka 3,2%
  •          90g masła
  •          7g soli
  •          Wanilia, cytryna

Składniki na nadzienie marcepanowe:

Ponadto:

Płatki migdałowe, cukier kryształ

Przepis na blachę 60 x 40

Przygotowanie ciasta:

Zagnieść ciasto drożdżowe ( mikser: 2 min na wolnych obrotach/ 10 min na szybkich obrotach, temperatura ciasta: ok. 22/24 st. C )

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45min w temperaturze pokojowej; następnie zagnieść i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Rozwałkować ciasto drożdżowe na wielkość blachy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotowanie nadzienia:

W celu wykonania nadzienia wymieszać surową masę marcepanową, masło i pomadę/lub miód na gładką masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować mlekiem, punktowo rozmieścić  szprycując do wewnątrz nadzienie marcepanowe i posypać płatkami migdałowymi z cukrem kryształowym.

Jak długo piec ciasto drożdżowe

Ciasto z reguły pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. 25 min. wszytko zależy oczywiście od piekarnika jaki mamy do dyspozycji, dlatego zawsze warto sprawdzić stopień wypieczenia przed wyjęciem z piekarnika.

Jeżeli macie swój sprawdzony przepis na drożdżowiec również możecie go użyć i nadziać masą marcepanową.

Smakuje obłędnie!!! Gwarantuje 

Przepis oryginalny od Lubeca Marzipan Fabrik

Sprawdź nasze produkty