Gotowe posypki cukiernicze, ich rodzaje, wykorzystanie oraz ceny.

Często zastanawiamy się w jaki sposób udekorować nasze wyroby cukiernicze. Jednym ze sposobów może być użycie gotowych posypek cukierniczych.

Czym są gotowe posypki cukiernicze?

Posypki cukiernicze jak sama nazwa wskazuje służą do posypywania i obsypywania ciast, pierniczków, tortów, deserów i innych słodkości. Na rynku dostępnych jest wiele posypek w różnych kształtach i kolorach, a producenci prześcigają się w ich uatrakcyjnianiui. Zanim pokusimy się na ich wybór, warto oczywiście sprawdzić co jest w składzie takiej posypki. W przypadku bardzo kolorowych, często nie unikniemy dodatku barwników syntetycznych albo syropu glukozowego.

Rodzaje posypek cukierniczych.

Posypki cukiernicze możemy podzielić na kilka rodzajów i kategorii:

  1. Posypki cukrowe
  2. Posypki czekoladowe
  3. Posypki waflowe
  4. Chrupiące posypki owocowe
  5. Posypki strzelające

Posypki cukrowe – produkowane są przede wszystkim na bazie cukru i syropu glukozowego i zaliczamy do nich:  
– drobniutkie maczki cukrowe o średnicy ok. 1mm,
– maczki do 3mm
– perełki o różnej średnicy
– konfetti cukrowe w rozmaitych kształtach

Konfetti często możemy dopasować wzorem i kolorem do okazji. W ofercie całorocznej znajdują się małe serduszka, kółeczka, kwiatuszki, a w sezonowych propozycjach świątecznych można kupić np. gwiazdeczki, choinki, śnieżynki, kaczuszki i jajeczka.

W przypadku posypek cukrowych warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną ich cechę. Wyróżniamy perełki miękkie i twarde. O ile miękkie perełki możemy bez problemu schrupać razem z ciastem, o tyle twarde perełki należy odłożyć na bok, zwłaszcza gdyby miały je zjeść małe dzieci. Dlatego pamiętajmy, nie wszystkie dekoracje cukrowe nadają się dla dzieci! Warto zapytać sprzedawcę lub przeczytać w opisie jaki rodzaj dekoracji cukierniczej kupujemy.

Posypki kolorowe zawierają w składzie barwniki spożywcze. Nie należy się ich bać, zwłaszcza gdy spożywamy je sporadycznie w minimalnych ilością.  Niemniej warto upewnić się czy barwniki są syntetyczne, czy naturalne.

Posypki czekoladowe – jak nie trudno domyślić się, produkuje się je z czekolady, a zatem na pewno są bardziej przyjazne dla naszego zdrowia 🙂 Do najpopularniejsze należą wiórki czekoladowe.

Wiórki, tak samo jak posypki mogą mieć różną wielkość: drobniutkie mini wiórki i większe o wyraźnie skrętnym kształcie. Klasyka to posypki z czekolady białej, mlecznej i ciemnej. Na tym jednakże nie kończy się oferta. Jeśli poszukujemy kolorowych wiórek czekoladowych to znajdziemy różowe o smaku truskawkowym, zielone – lemonkowe i żółte z nutą cytrynową. Produkowane są z czekolady białej z dodatkiem specjalnych barwników i aromatów.

Wiórki mogą być również marmurkowe i tri-kolor  – w miksie mamy połączenie 2-3 kolorów.

Jednymi z bardziej lubianych dodających smaku  naszym wyrobom są wiórki karmelowe.

Oferta posypek czekoladowych nie kończy się wiórkach. W propozycjach znajdziemy również pałeczki czekoladowe tzw. Vermicelli, kwadraciki nazywane Splitem, kamyczki czekoladowe, kropelki i oraz chrupiące kuleczki np. mini Crispearls

Posypki waflowelekkie jak puszek. Są alternatywą dla wielu cukrowych posypek, zwłaszcza jak chcemy ograniczyć ilość cukru. Dzięki swojej strukturze można tworzyć z nich zabawne dekoracje imitujące włosy, futerko, trawę, śnieg i wiele innych elementów scenograficznych. Dostępne w wielu kolorach.

Posypki strzelające – uwielbiane przede wszystkim przez dzieci, są ciekawym i zaskakującym dodatkiem do lodów i deserów. Wielokolorowa, lekko owocowa w smaku po zetknięciu z wilgotnym podłożem zaczyna musować, dając efekt strzelający na języku.

Chrupiące posypki owocowe – korzystają z nich przede wszystkim szefowie kuchni i cukiernicy, którzy szczególną wagę przykładają do wysokiej jakości produktów. Owoce liofilizowane, zachowują pełne bogactwo składników i smaku. Otoczone cienką warstwą masła kakaowego dodają wspaniałą teksturę deserom na talerzu i cukierniczym wyrobom. Firmą specjalizującego w tego rodzaju dodatkach spożywczych jest hiszpańska Sosa.

Posypki cukiernicze – jak ich używać?

Decydując się na wybór posypki cukierniczej, przede wszystkim powinniśmy wziąć pod uwagę,

– co chcemy dekorować: duży tort, czy małe ciasteczka?

– czy decydujemy się na posypki cukrowe bardziej kolorowe, często łączone z dekoracjami z masy cukrowej

– czy zachowamy bardziej klasyczny styl i smak czekolady

W przypadku każdej z posypek, pamiętajmy by ładnie udekorowała nam ciasto, musi się do czegoś przykleić. Dlatego też posypki nanosimy na powierzchnie pokryte najczęściej kremem maślanym, bitą śmietaną, czekoladą, polewą albo lukrem.  

Czasami w przypadku niektórych kolorowych posypek cukrowych, nanoszonych na bitą śmietanę, może zdarzyć się, że kolor barwnika, zabarwi powierzchnie dookoła.

Decydując się na posypki czekoladowe, pamiętajmy, aby unikać ekspozycji w ciepłych miejscach.

Ile kosztują gotowe posypki cukiernicze?        

Koszty zakupu uzależnione są przede wszystkim od wielkości opakowania. Do użytku domowego często w zupełności wystarczy nam opakowanie 50g. Jednak gdy decydujemy się dekorować coś większego lub więcej niż 1 raz do wyboru będziemy mieć opakowania 250g, a nawet 1kg.

Ceny małych opakowań do 250g to wydatek kilku złotych, natomiast w przypadku większych opakowań cena będzie zaczynać się od ok. 20 zł do nawet 70 zł w zależności od rodzaju posypki.

Podobnie ma się w przypadku wiórek czekoladowych. Za 200g zapłacimy od 8 do 15 zł, za 1kg od 35 do ok. 50 zł. Decydując się na zakup zbiorczego kartonu 2 lub 4kg zapłacimy trochę mniej w przeliczeniu na kg.

Posypki waflowe pod względem objętości wychodzą najkorzystniej, są lekkie, a zatem 100g to całkiem duże opakowanie i kosztuje ok. 10 zł.

Opakowanie posypki cukru strzelającego to koszt ok 30 zł

Sprawdź nasze produkty