Owoce liofilizowane – zdrowy dodatek w codziennej diecie

Owoce liofilizowane są coraz popularniejsze w polskiej kuchni, nie tylko z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą, ale także z powodu ich łatwej dostępności. Obecnie niemal w każdym markecie możemy kupić owoce liofilizowane, co jednak nie oznacza, że są to produkty najwyższej jakości. W tym artykule wyjaśniamy co to jest liofilizacja i jakie są jej zalety.

Co to jest liofilizacja?

Z pojęciem liofilizacji na pewno większość z nas się spotkała. W skrócie można powiedzieć, ze jest to suszenie mrozem (suszenie sublimacyjne). A dokładniej usuwanie wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia do temperatury -50°C przy udziale obniżonego ciśnienia. Procesowi liofilizacji poddaje się produkty spożywcze, po pierwsze by zmniejszyć ich objętość, wydłużyć termin spożycia i zachować wartości odżywcze. Po raz pierwszy tą technologię zastosował rząd Stanów Zjednoczonych zaopatrując w żywność wojsko i kosmonautów.

Wady i zalety liofilizacji

Zalety liofilizacji:

  • pozwala ograniczyć rozwój drobnoustrojów w żywności,
  • wydłuża termin przechowywania i przydatności do spożycia,
  • nie powoduje zmian kaloryczności i wartości odżywczych,
  • produkty zachowują swój smak, aromat i zapach,
  • brak chemii i konserwantów w procesie technologicznym obróbki.

Nie wiele wad można wskazać dla produktów liofilizowanych, głównie będą nimi:

  • higroskopijność – wrażliwość na wilgoć, dlatego też produkty te należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, bez dostępu powietrza i najlepiej światła
  • cena – proces liofilizacji jest technolognicznie kosztowny, dlatego też cena może wydawać się wysoka w stosunku do wagi produktu.

Dlatego też, o ile produkty pochodzą z upraw ekologicznych możemy zaliczyć je do w pełni zdrowych i pełnowartościowych.

Jakie warzywa i owoce liofilizowane można kupić ?

Liofilizować można praktycznie wszystko. Do zdecydowanie najpopularniejszych i najbardziej lubianych należą jednak owoce z naszej szerokości geograficznej. Są nimi:

  • truskawki występujące w całości, w plasterkach lub kostce,
  • porzeczka czerwona i ciemna,
  • jagoda.

W ofercie często pojawiają się banany w plasterkach, kiwi i mango. Zdecydowanie rzadziej spotkamy liofilizowane połówki markuji, które produkowane są np. przez hiszpańską firmę Sosa Ingrediens.

Do czego wykorzystać owoce liofilizowane?

Z uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne, warto pamiętać o dodawaniu liofilizatów do wielu posiłków. Najczęściej suszone owoce pojawiają się w menu śniadaniowym, jako dodatek do mussli, płatków i jogurtów. Przygotowując własną granolę, warto dodać chociaż by gotowe kawałki liofilizowanych truskawek, malin, porzeczek lub jagód szczególnie w sezonie jesienno-zimowy, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców.

Owoce liofilizowane stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej zdrowej diety, znakomicie poprawią nam smak i wygląd posiłków, poprawiając nastrój.

Jeśli kochacie czekoladę i lubicie porobić własne wyroby, owoce będą świetnym dodatkiem do tabliczek czekolady, batonów i pralinek. Możemy dodawać je w całości, kawałkach lub przygotować puder w którym obtoczymy trufle czekoladowe.

Podsumowując owoce liofilizowane, są świetnym dodatkiem do:

  • mussli,
  • jogurtów,
  • samodzielnie przygotowanej granoli,
  • tabliczek czekolady,
  • zmieszania z płynną czekoladą,
  • posypania bitej śmietany na pitnej czekolady,
  • lodów jako posypka,
  • trufli czekoladowych jako puder do obtaczania.

Sprawdź nasze produkty