Guma ksantanowa op. 200g Sosa 58050091GOMA XANTANA PURA

SOSA67

Producent: Sosa Ingredients

Nowy produkt

Tego produktu nie ma już w magazynie

74,78 zł brutto.

74,78 zł za op.

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 7 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 7 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,70 zł.


Udostępnij: 

Guma ksantanowa op. 200g

Węglowodany (fermentacja bakteryjna skrobi kukurydzianej). 

Właściwości: Zagęszczacz, emulgator, suspensor. 
Sposób użycia: Rozpuścić zimne lub gorące. Wymieszać mikserem. 
Zastosowanie: Dowolny rodzaj cieczy o zawartości wody większej niż 80%. 
Uwagi: Odporny na ciepło, zamarzanie. Termoodwracalne. 
Opracowania: Sosy / Surowe Coulis / Vinaigrettes / Syropy / Zupy

Dozowanie: 3g/kg

DODATKOWE INFORMACJE:

Ksantan jest polisacharydem produkowanym od 1069 r. Jest on wytwarzany w wyniku fermentacji cukru, który uzyskuje się wcześniej ze skrobi pszennej, za pomocą szeregu reakcji enzymatycznych bakterii zwanych Xanthomonas Campestris. Kauczuk ten ma następujące cechy: Rozpuszczalny zarówno na zimno, jak i na gorąco. Jego lepkość nie zależy od temperatury ani pH (nawet przy pH poniżej 2). Jest stabilny w szerokim zakresie kwasowości. Nie ma problemów z integracją w wysoce słonych mediach. Dobrze nawilża w mediach alkoholowych. Ma wysoką lepkość (w spoczynku), wykazując bardzo wyraźne zachowanie „psedoplastyczne” (idealna cecha do stabilizacji i nadawania lepkości produktom takim jak ketchup, który zachowuje się jak żel w spoczynku, gdy znajduje się na wierzchu żywności, ale jest bardzo płynny, gdy jest wyjęty z pojemnika). Odporny na procesy zamrażania i rozmrażania. Sam w sobie nie tworzy żeli. Działa również jako stabilizator, unikając synerezy (utraty wody) niektórych żeli. Opóźnia tworzenie się kryształów podczas zamrażania. Wraz z emulgatorem, takim jak lecytyna, może pomóc w wytwarzaniu pianek. Mieszany z innymi polisacharydami, zwłaszcza z gumą algarrobo, jest zdolny do tworzenia żeli (np. Budyń). Jest dobrym stabilizatorem do produkcji zimnych zup, pianek, emulsji, kuleczek, fałszywych winegretów, do stabilizacji ciał stałych w napojach, w pianie piwa ... Jest szeroko stosowany, aby zapewnić konsystencję produktów niskokalorycznych. unikanie synerezy (utraty wody) niektórych żeli.Opóźnia tworzenie się kryształów podczas zamrażania. Wraz z emulgatorem, takim jak lecytyna, może pomóc w wytwarzaniu pianek. Mieszany z innymi polisacharydami, zwłaszcza z gumą algarrobo, jest zdolny do tworzenia żeli (np. Budyń). Jest dobrym stabilizatorem do produkcji zimnych zup, pianek, emulsji, kuleczek, fałszywych winegretów, do stabilizacji ciał stałych w napojach, w pianie piwa ... Jest szeroko stosowany, aby zapewnić konsystencję produktów niskokalorycznych. unikanie synerezy (utraty wody) niektórych żeli. Opóźnia tworzenie się kryształów podczas zamrażania. Wraz z emulgatorem, takim jak lecytyna, może pomóc w wytwarzaniu pianek. Mieszany z innymi polisacharydami, zwłaszcza z gumą algarrobo, jest zdolny do tworzenia żeli (np. Budyń). Jest dobrym stabilizatorem do produkcji zimnych zup, pianek, emulsji, kuleczek, fałszywych winegretów, do stabilizacji ciał stałych w napojach, w pianie piwa ... Jest szeroko stosowany, aby zapewnić konsystencję produktów niskokalorycznych.

Indykatywne dawkowanie Xantana: 
- Od około 2 g na litr uzyskuje się konsystencję sosu 
- Od około 3 g na litr: stabilizuje ciała stałe w cieczy. 
- Od około 5 g na litr bardzo lepkiej tekstury.

ŚRODKI GRZEWCZE: zagęszczacz to środek teksturujący, który pozwala uzyskać mniej lub bardziej lepkie roztwory bez formowania żeli. Gama zagęszczaczy Home Chef pozwala nam na odmianę od najmniejszej do najgrubszej z różnymi teksturami: coulis, kremem do ciast, maścią itp., Aby dostosować się do każdej potrzeby gastronomicznej. Zawsze szanując smak teksturowanego elementu do maksimum.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Guma ksantanowa op. 200g Sosa 58050091GOMA XANTANA PURA

Guma ksantanowa op. 200g Sosa 58050091GOMA XANTANA PURA

Pokrewny Produkty

Przejdź do góry