300g CLORUR Chlorek wapnia 58050023 Sosa

SOSA78

Producent: Sosa Ingredients

Nowy produkt

4 Sztuk/-i

Uwaga: Ostatnie sztuki!

82,10 zł brutto.

82,10 zł za op.

Udostępnij: 

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 8 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 8 punktów lojalnościowych które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,80 zł.


300g CLORUR Chlorek wapnia 58050023 Sosa:

Substancja stabilizująca proces sferyfikacji.

Składnik do procesu sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju

esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.

Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.

Opakowanie: 300 g

Kod produktu: 58050023

Dozowanie: 8-10 g/kg

Informacje dodatkowe:

Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.

Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu 

przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.

Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.

Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.

W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie 

wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru

z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.

Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:

- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia

wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.

mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.

glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.

chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

300g CLORUR Chlorek wapnia 58050023 Sosa

300g CLORUR Chlorek wapnia 58050023 Sosa

Pokrewny Produkty

Przejdź do góry