MISCELE COMPLETE - to seria kompletnych mieszanek do produkcji lodów mlecznych - LATTELATTE oraz lodów owocowych - FRUTTAFRUTTA. Gotowe do użycia, doskonale zbilansowane mieszanki w proszku, które wystarczy połączyć w odpowiednich proporcjach z mlekiem - LATTELATTE lub wodą - FRUTTAFRUTTA. Stosowanie kompletnych mieszanek pozwala na przyspieszenie procesu produkcji lodów z jednoczesnym zachowaniem doskonałej jakości. Lody wytwarzane z gotowych baz można dowolnie urozmaicać, łączyć z pastami smakowymi, variegato, a także świeżymi lub mrożonymi owocami.
Produkty z serii LATTELATTE mogą być stosowane w procesie na zimno, jednak w celu uzyskania lepszego efektu producent sugeruje stosowanie gorącego mleka o temperaturze około 60°C.
LATTELATTE SALTED CARAMEL - to doskonale zbilansowany półprodukt w proszku przeznaczony do lodów mlecznych o smaku słonego karmelu. Stosowanie gotowej mieszanki bazowej pozwala znacznie skrócić i usprawnić proces produkcji bez wpływu na jakość lodów. Kompletna mieszanka pozwala na uzyskanie lodów o wyjątkowej smarowności, kremowej konsystencji i doskonałej trwałości. Lody charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie. Mieszanka pozwala również na produkcję lodów miękkich z automatu o smaku słonego karmelu. Wysoka zawartość karmelu z masłem i śmietanką gwarantuje doskonały smak bez dodatku aromatów i barwników.
MIESZANKA DO STOSOWANIA W PROCESIE NA ZIMNO (W TEMPERATURZE POKOJOWEJ) LUB W PROCESIE NA GORĄCO (PASTERYZACJA 85°C).
Składniki: karmelizowany cukier, aromatyczny karmel z masłem i śmietanką (cukier, syrop glukozowy, masło, śmietanka), olej kokosowy, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, dekstroza, śmietanka w proszku, suszony syrop glukozowy, substancje stabilizujące: guma tara (E417), guma guar (E412), karboksymetyloceluloza (E466), sól, substancja zagęszczająca: karagen (E407), substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), mąka sojowa, skrobia modyfikowana (E1442); może zawierać jaja oraz ich pochodne.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA GORĄCO) |
MLEKO PEŁNE |
3.0 l |
SALTED CARAMEL |
1.25 kg |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1948/464 kJ/kcal |
Tłuszcz |
18.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
15.0 g |
Węglowodany |
73.0 g |
w tym cukry |
66.0 g |
Białko |
2.6 g |
Sól |
1.7 g |
DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
64.2 % |
TŁUSZCZ |
17.5 % |
SUCHA MASA |
95.9 % |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.