Gofry po wypieczeniu mają puszyste wnętrze, idealnie chrupiącą skórkę oraz charakterystyczną (i bardzo apetyczną) złotą barwę. Charakteryzują się delikatnym aromatem oraz wyważonym smakiem. Gofry świeżo po wypieczeniu można w łatwy sposób zawijać - bez efektu łamania czy pękania. Doskonale sprawdzą się do przygotowywania nietuzinkowych potraw (np. śniadania czy lunchu). Będą stanowiły doskonałą alternatywę dla klasycznych kanapek oraz bazę do sałatek. Ich wykorzystanie w potrawach zależy tylko od kreatywności kucharza.
Zalety stosowania mieszanki do gofrów:
-
łatwość użycia (wymaga dodatku jedynie dwóch składników)
-
zawsze odpowiednio dobrane proporcje składników na ciasto
-
usprawnienie pracy po przez skrócenie czasu przygotowania ciasta
-
powtarzalność i stała jakość wypiekanych gofrów
-
uzyskanie gofrów o idealnej konsystencji i smaku
-
długi termin przydatności do spożycia
-
stabilność podczas przechowywania
Składniki: mąka pszenna, skrobia pszenna, cukier, jaja w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, substancje spulchniające: difosforany (E450), węglany sodu (E500), sól; produkt może zawierać soję.
Warunki przechowywania: mieszankę w proszku należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.
RECEPTURA |
1000 g |
WODA |
250 g |
OLEJ ROSLINNY |
1000 g |
MIESZANKA BAZOWA |
Wskazówki od producenta:
Gofrownicę należy smarować niewielką ilością tłuszczu (pokrywać cienką warstwą). Tłuszcz można nakładać za pomocą pędzelka lub stosować specjalny tłuszcz w sprayu. Kolejne smarowania należy wykonywać co kilka cykli pieczenia w zależności od gofrownicy i zawartości oleju rzepakowego w przygotowanej masie gofrowej. Ciasto nakładać wyłącznie na płytę gofrownicy, która osiągnęła zadaną temperaturę (przeznaczoną do wypiekania gofrów). Świeżo po upieczeniu gofry można układać na specjalnej tacy lub stojaku przeznaczonym do studzenia (w celu odparowania nadmiaru wody z wypieków). Nie układać warstwowo świeżo upieczonych gofrów (jeden na drugim). Nagrzana gofrownica bez ciasta w środku powinna być zawsze zamknięta. W przypadku przywarcia ciasta do płyty gofrownicy należy ją wyłączyć, ostudzić i dokładnie wyczyścić. Gofrownicę należy również wyczyścić w przypadku przypalenia warstwy tłuszczu.
Sposób przygotowania:
-
do odpowiedniego naczynia (najlepiej sprawdzi się duża plastikowa lub metalowa misa) wsypać 1000 g mieszanki do gofrów
-
dodać 1000 g wody oraz odpowiednią ilość oleju (między 100 g a 250 g)
-
składniki miksować przez kilka minut - do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji
-
przygotowane ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i zabezpieczoną cienką warstwą tłuszczu gofrownicę
-
gofry należy wypiekać w temperaturze 200°C przez około 4-5 minut (do uzyskania charakterystycznej złotej barwy)
-
po każdym użyciu z gofrownicy należy usunąć pozostałości ciasta, okruchy oraz zabrudzenia (aby nie uległy przypaleniu)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1484/350 kJ/kcal |
Tłuszcz |
2.2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.6 g |
Węglowodany |
71.0 g |
w tym cukry |
5.0 g |
Białko |
10.0 g |
Sól |
1.2 g |