
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Guma ksantanowa to dodatek do żywności (E415) - polisacharyd produkowany przez bakterie (xanthomonas campestri), którym zawdzięcza swoją nazwę - o wszechstronnym zastosowaniu. Ma postać białego krystalicznego proszku, który wykazuje doskonałą rozpuszczalność w wodzie. Już niewielki dodatek powoduje zwiększenie lepkości płynów oraz ich stabilizowanie. Jest to całkowicie bezpieczny do spożycia dodatek do żywności, który znajduje szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu (w tym głownie przemysłu spożywczego), a także gastronomii i cukiernictwie.
Guma ksantanowa stosowana jest jako dodatek zagęszczający, emulgujący i utrwalający do emulsji oraz pianek, jednocześnie zapewniająca im jednolitą konsystencję. Wykazuje również właściwości stabilizujące oraz pozwala na tworzenie zawiesin. Powszechnie stosowana jest jako dodatek wpływający na konsystencję płynnych produktów spożywczych (sosów, zup, napojów itp.) - pozwala na stosowanie w dowolnym rodzaju cieczy o zawartości wody powyżej 80%.
Warunki użycia - zastosowanie gumy ksantanowej nie wymaga specjalnych warunków środowiskowych, można rozpuszczać ją zarówno na zimno jak i na gorąco. Działanie dodatku jest efektywne w niskich temperaturach, w obecności alkoholu (do stężenia 60%) oraz w produktach o niskim poziomie pH. Produkty zawierające dodatek gumy ksantanowej mogą być bezpiecznie podgrzewane do temperatury 100°C oraz poddawane procesowi mrożenia - bez utraty właściwości. Po dodaniu gumy ksantanowej do produktu należy ją dokładnie wymieszać - najlepiej przy użyciu miksera.
Zastosowanie:
dodatek do lodów - gwarantuje miękką i gładką konsystencję oraz zapobiega powstawaniu kryształków lodu
dodatek do wypieków - powoduje zwiększenie elastyczności oraz lepkości
wiąże cząsteczki powietrza wewnątrz ciasta (szczególnie ważne zastosowanie w produktach bezglutenowych)
dodatek do sosów i dressingów - nadaje kremowej konsystencji oraz zapobiega oddzielaniu składników (np. tłuszczu od wody)
dodatek do zup - zapewnia odpowiednią gęstość oraz równomierne rozprowadzenie przypraw (np. ziół)
dodatek do produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu - nadaje im kremowej konsystencji (działanie wypełniające)
stosowanie gumy ksantanowej jest bardzo powszechne oraz uniwersalne (różnorodność aplikacji)
łatwe użycie oraz wyjątkowa stabilność w różnych środowiskach
Dozowanie: 2 - 5 g/kg (optymalnie 3 g/kg)
Składniki: substancja zagęszczająca: guma ksantanowa (E415), maltodekstryna; może zawierać śladowe ilości mleka i jego pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów.
FILMY INSTUKTAŻOWE
Indeks: MONIN177
Marka: MONIN
Indeks: SILIKOMART591
Marka: SILIKOMART
Seria nowoczesnych form silikonowych do tworzenia deserów i monoporcji. Wyjątkowe desery idealnie sprawdzą się na słodkim stole podczas różnego rodzaju uroczystości.
Indeks: FRACTAL21
Marka: FRACTAL COLOURS
Seria barwników spożywczych o konsystencji żelowej dostępnych w szerokiej gamie kolorystycznej. Doskonałe do barwienia marcepanu, lukru królewskiego, masy cukrowej, kremów i wypieków.
Indeks: MODECOR1094(2)
Marka: MODECOR
Niezbędny dodatek do gorącej czekolady - kolorowe, miękkie, puszyste i ciągnące - mini pianki Marshmallow. Sprawdź jakie jeszcze dają możliwości zastosowania i wypróbuj ich w swojej domowej cukierni.
Indeks: MODECOR1095
Marka: MODECOR
Indeks: SOSA441
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SEMPRE295
Marka: SEMPRE
Maczka chleba świętojańskiego - guma karobowa - jest naturalnym roślinnym hydrokoloidem otrzymywanym z mielonego bielma nasion drzewa świętojańskiego.
Indeks: RÓŻNE224
Marka: SEMPRE
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie drobnych granulek.
Indeks: FOODCOLOURS264
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: SOSA288
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA470
Marka: Sosa Ingredients
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Indeks: FOODCOLOURS86
Indeks: FOODCOLOURS293(1)
Marka: FOOD COLOURS
Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.
Indeks: SOSA452
Marka: Sosa Ingredients
Substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego - pektyna z dodatkiem wapnia i sacharozy. Przeznaczona do stosowania w wyrobach owocowych o obniżonej zawartości cukru i wapnia.
Indeks: SOSA501
Marka: Sosa Ingredients
Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.
Indeks: JAR02
Marka: JAR JAskulki Aromaty
Indeks: SEMPRE296
Marka: SEMPRE
Guma tara - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.