- Trójwymiarowa metalowa forma do wypieku w kształcie baranka z powłoką zabezpieczającą.
- Forma składa się z dwóch części, które łączy się ze sobą za pomocą specjalnych spinaczy.
- Rozkładana forma zapewnia łatwość zabezpieczania tłuszczem oraz czyszczenia.
- Złączenie jest szczelne, nawet płynne ciasto nie wypłynie na zewnątrz formy.
- Pokryta została powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
- Pomimo zastosowania powłoki przez pieczeniem formę należy zabezpieczyć tłuszczem oraz obsypać cienką warstwą mąki.
- Zabezpieczenie formy przez pieczeniem jest konieczne z uwagi na skomplikowany kształt formy.
- Powłoka nie jest odporna na zarysowania metalowymi przyborami kuchennymi.
- Przy pracy z formą zalecane jest używanie przyborów z drewna, tworzywa lub silikonu.
- Budowa formy zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, a tym samym równomierny stopień wypieczenia i zarumienienia.
- Przeznaczona jest do stosowania w piekarnikach elektrycznych, gazowych i konwekcyjnych.
Formy nie można używać w kuchence mikrofalowej oraz myć w zmywarce.
Producent zapewnia, że forma z powłoką, przy odpowiednim użytkowaniu będzie nam służyć bez zarzutu przez minimum 2 lata.
Idealnie sprawdzi się do tworzenia słodkich wypieków na wielkanocny stół lub do wielkanocnego koszyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu baranka wystarczy obsypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, aby osiągnąć wyjątkowy efekt.
Do dekoracji trójwymiarowego baranka idealnie sprawdzi się:
CUKIER PUDER NIETOPLIWY
LUKIER KRÓLEWSKI
LUKIER KRÓLEWSKI
WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH
WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH
WIELKANOCNY MIX POSYPEK CUKROWYCH
Instrukcja użytkowania:
- przed użyciem formę należy dokładnie umyć i osuszyć
- wewnętrzną stronę obu części formy należy precyzyjnie zabezpieczyć tłuszczem (najlepiej masłem)
- po zabezpieczeniu tłuszczem obie części formy obsypać cienką warstwą mąki, bułki tartej lub pokruszonych ciasteczek
- złożyć formę i spiąć ją spinaczami znajdującymi się w zestawie
- gotowe ciasto należy powoli wlewać do formy, a następnie usunąć pęcherzyki powietrza poprzez delikatne stuknięcie formą o blat
- ciasto piecze się "do góry nogami"
- gotowy wypiek po ostudzeniu w prosty sposób wyjmujemy z formy po przez rozpięcie dwóch części
- po wyrośnięciu ciasta możliwa będzie konieczność ścięcia góry wypieku, aby baranek mógł stabilnie stać na wielkanocnym stole
Rodzaj produktu: trójwymiarowa, metalowa forma w kształcie baranka idealna do tworzenia słodkich wypieków na wielkanocny stół
Kształt: baranek (trójwymiarowy)
Wymiary: forma przeznaczona do wypieku 900 ml ciasta
Opakowanie: zestaw złożony z dwóch form i spinaczy zapakowany w pudełko prezentowe
Materiał: metal z powłoką zabezpieczającą
Kolor: ciemny szary
Warunki użytkowania:
- w piekarniku elektrycznym
- w piekarniku gazowym
- w piekarniku konwekcyjnym (z termoobiegiem)
- nie myć w zmywarce
- nie stosować w kuchence mikrofalowej
Kod produktu: 211 889
Przykładowy przepis na domowe ciasto do formy w kształcie baranka:
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
130 g masło
130 g drobny cukier do wypieków
3 szt. jaja (klasy L)
100 g kwaśna śmietana o zawartości 12% tłuszczu
130 g mąka pszenna
60 g skrobia ziemniaczana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej (sparzonej) cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać na sitku o bardzo drobnych oczkach
roztopić masło i pozostawić do wystudzenia (w garnku lub w kuchence mikrofalowej)
do wystudzonego masła dodać cukier, kwaśną śmietaną, jaja, skórkę i sok z cytryny, składniki dokładnie wymieszać (do uzyskania gładkiej masy)
do masy dodać wcześniej przesiane sypkie składniki i dokładnie wymieszać
gotowe ciasto delikatnie przelać do formy
piec w 160°C przez około 35-40 minut (do uzyskania efektu "suchego patyczka")
po upieczeniu wystudzić, delikatnie wyjąć z formy, ewentualnie wyrównać spód wypieku poprzez jego ścięcie i udekorować