Wśród amatorów cukiernictwa niejednokrotnie pojawia się pytanie, jaką książkę przeczytać (żeby zacząć piec) i zrozumieć podstawowe metody obróbki ciasta, czekolady czy lukru. Książki o cukiernictwie
Czytaj dalej...Izotonik to napój, który pomaga chronić organizm przed odwodnieniem. Doskonale sprawdza się wśród osób aktywnych fizycznie, ponieważ podczas intensywnych treningów fizycznych potrzebujemy większą ilość wody
Czytaj dalej...Przygotowując tort na ważną okazję, powinniśmy zadbać o najdrobniejsze detale, które uczynią go jeszcze bardziej unikatowym. Jedną z najprostszych, jednak najefektowniejszych ozdób, jest napis, dodający
Czytaj dalej...Beza to jeden z najbardziej efektownych i lubianych deserów, ale jej przygotowanie wiąże się z jednym wyzwaniem – co można zrobić z żółtek, które pozostają
Czytaj dalej...Zastanawiasz się, czym zaskoczyć bliskich w Walentynki lub na Dzień Mamy? Przedstawiamy przepis na wyjątkowy tort truskawkowy, który oczaruje swoim smakiem i wyglądem. Poznaj krok
Czytaj dalej...Żelatyna to jeden ze składników wykorzystywany do przygotowania wielu potraw czy wypieków. Jednak obecnie wielu z nas wprowadza do swojego życia dietę wegańską, która jest
Czytaj dalej...Profesjonalne cukiernictwo wykracza znacznie poza zwyczajną produkcję tortów i standardowych deserów. Klienci cenią wyszukane, oryginalne formy słodkości, szczególnie gdy w grę wchodzą pomysłowe kształty oraz
Czytaj dalej...Tarta może przybierać wiele form, wyróżniać się wieloma smakami, posiadać zróżnicowane dodatki – wszystko zależy od fantazji, wiedzy i umiejętności cukiernika. W poniższym artykule przybliżymy
Czytaj dalej...Przygotowanie fit ciasteczek piegusek w warunkach domowych to jeden z pomysłów na spełnienie marzenia o zdrowszej alternatywie dla tradycyjnych słodyczy. Wystarczy zwrócić uwagę na rodzaj
Czytaj dalej...W praktyce cukierniczej oraz podczas codziennego gotowania często dochodzi do sytuacji, w której po wykorzystaniu żółtek jaj pozostają niewykorzystane białka. Zamiast je marnować, warto zastanowić
Czytaj dalej...