Kawa z cukrem czy syropem? Często stajemy przed takim dylematem, mając do wyboru sposób osłodzenia kawy. Jeśli jesteśmy amatorami tzw. „małej czarnej” zdecydowanie sięgniemy po
Czytaj dalej...Zapewne mało kto zdaje sobie z tego sprawę, jednak każdy choć raz w życiu spożywał masło kakaowe. Nic w tym dziwnego, jest to w końcu
Czytaj dalej...Czekolada do picia jest uwielbianym napojem, który doskonale sprawdzi się zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i wiosenno-letnim. Możemy przygotować ją na różne sposoby, a ulubione
Czytaj dalej...Przepis na 1 tort o średnicy 26 cm Masa śmiatanowo-orzechowa Składniki: 800g bitej śmietany niesłodzonej80g cukru5 listków żelatyny100g orzechów laskowych30g nugatu orzechowego Jeśli nie posiadasz
Czytaj dalej...Torty to wypieki, które najczęściej przygotowujemy na szczególne okazje – w związku z tym chcemy również, by prezentowały się równie wyjątkowo. W tym celu możemy
Czytaj dalej...Zastosowanie różnego rodzaju produktów cukierniczych pozwala nam na stworzenie niesamowitych, subtelnie pieszczących kubki smakowe oraz podniebienie deserów. Jednym z nich jest pasta cukiernicza, mająca szerokie
Czytaj dalej...Rozpoczynając swoją przygodę z cukiernictwem trudno jest zgłębić od razu całą istotną wiedzę, która będzie potrzebna na różnych etapach. Na rozwój wpływa zarówno teoria jak
Czytaj dalej...Przyjęcia oraz imprezy wymagają szczególnego przygotowania. Nie da się stworzyć szczególnego klimatu bez wyjątkowych elementów, które już samym swoim wyglądem sygnalizują niecodzienną okazję. To, co
Czytaj dalej...7 zastosowań past orzechowych
Czytaj dalej...Za oknami robi się chłodno, a aura szarości nie sprzyja nastrojom. Mamy na to recepturę – przepis na pyszne, aromatyczne ciasto z jabłkami i marcepanem
Czytaj dalej...