Makowiec to jeden z najbardziej tradycyjnych i cenionych wypieków, który gości na naszych stołach szczególnie podczas świąt. O sukcesie wyrabiania tego ciasta decyduje nie tylko
Czytaj dalej...Babka to ciasto, które chętnie i często przygotowujemy w polskich domach. Przepis jest nieskomplikowany, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu. Obecnie korzysta się z
Czytaj dalej...Jeżeli stoimy przed wyzwaniem stworzenia zarówno pysznego, jak i olśniewającego swoim wyglądem tortu, dobrym pomysłem będzie udekorowanie go glazurą. Tego rodzaju ozdoba jest niezwykle elegancka,
Czytaj dalej...Puszysta, smaczna bita śmietana o odpowiedniej konsystencji to jeden z podstawowych elementów przygotowywanych deserów. To niesamowity dodatek do tortów, babeczek oraz ciast, dzięki któremu nabierają
Czytaj dalej...Czy próbowałeś/aś kiedyś połączyć wodę z olejem? Zapewne znasz to popularne powiedzenie „ oliwa zawsze na wierzch wypływa”. Co zatem zrobić, aby te dwa składniki połączyły
Czytaj dalej...Masa cukrowa do obkładania jest jednym z najpopularniejszych wyborów wśród cukierników i amatorów w dziedzinie dekoracji tortów. Pozwala osiągnąć gładkie, idealnie wykończone powierzchnie na wypiekach
Czytaj dalej...Na wstępie, kilka słów o marcepanie. Obserwując rynek cukierniczy w Polsce i gusta konsumentów Marcepan nie ciszy się zbyt dużą popularnością, w przeciwieństwie do Niemców,
Czytaj dalej...Obecnie kawiarnie cieszą się ogromnym zainteresowaniem – spędzamy w nich czas z bliskimi, pracujemy, uczymy się, jednocześnie kosztując aromatycznej kawy zaparzanej na różne sposoby. Ze
Czytaj dalej...Dekorowanie tortów to jeden z najbardziej satysfakcjonujących etapów w produkcji wyrobów cukierniczych. Możliwość tworzenia nowych, oryginalnych dekoracji sprawia, że każdy wypiek staje się wyjątkowy i
Czytaj dalej...Lody to jeden z ulubionych oraz najpopularniejszych wyrobów cukierniczych. Sezon na tę słodkość rozpoczyna się w okresie wiosennym i trwa aż do końca lata. To
Czytaj dalej...