Jak kompleksowo wyposażyć cukiernię?

Dobrze zaopatrzona cukiernia to prawdziwy raj zarówno dla pracowników, jak i dla klientów, którzy oczekują najwyższej jakości produktów. Im lepsze zaplecze techniczne lokalu, tym wyższy standard oraz większe możliwości w tworzeniu oryginalnych słodkości.

To, jak wyposażyć cukiernię, może spędzać sen z powiek wielu właścicielom takich miejsc. Dlatego w poniższym artykule zgromadziliśmy kilka najważniejszych zasad dotyczących tego zagadnienia.

Wyposażenie cukierni podstawą prowadzenia słodkiego biznesu

Wyposażeniem cukierni zbiorczo nazywa się zbiór wszystkich narzędzi, maszyn, urządzeń i mebli wykorzystywanych zarówno do produkcji, jak i prezentacji wyrobów cukierniczych. Wszystkie produkty, w tym ciasta, desery czy słodkie przekąski powinny zostać odpowiednio zaprezentowane, aby klienci mogli zastanowić się nad swoim wyborem.

Odnośnie tego, jak wyposażyć cukiernię, wiele zależy również od indywidualnej specyfiki działania danego lokalu. Jeśli jest on połączony z kawiarnią, to do listy podstawowego wyposażenia będzie trzeba dołączyć krzesła i stoliki, dzięki którym goście spróbują słodkości na miejscu.

Niezależnie od tego, jaki jest charakter wybranego miejsca, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość wybieranych elementów. To właśnie one decydują o tym, czy wyposażenie będzie się sprawdzało przez długi czas korzystania z lokalu, a korzystanie z niego nie sprawi żadnych problemów.

Podstawowe wyposażenie cukierni – akcesoria i produkty cukiernicze

Działanie najlepszych lokali oferujących słodkości opiera się nie tylko na doświadczeniu pracowników, ale również na dobrym wyposażeniu. Do cukierni należy zgromadzić wiele elementów, aby można mówić o gotowości do pracy.

Produkty wykorzystywane podczas pieczenia i przygotowywania deserów to między innymi różnorodne koncentraty i pasty cukiernicze, dzięki którym da się uzyskać różnorodne smaki w stosunkowo krótkim czasie. Produkty orzechowe i kakaowe przydają się nie tylko jesienią czy zimą – praktycznie w czasie każdej pory roku można wprowadzić do oferty słodkości o tym smaku. Wielu klientów lubi owoce w żelu, dlatego też w cukierni warto mieć przynajmniej ich podstawowy zapas.

Profesjonalni cukiernicy bardzo cenią sobie również specjalne ciasta i mieszanki w proszku, jako że stanowią duże ułatwienie w procesie przygotowywania wypieków. Wystarczy jedynie dodać kilka składników oraz wyrobić ciasto, które ze względu na starannie dobraną recepturę będzie perfekcyjne w smaku

Przepisy cukiernicze wymagają niejednokrotnie zastosowania tzw. produktów funkcjonalnych, które nadają odpowiednią teksturę i konsystencje. Zaliczą się do nich np. żelatyna w listkach, pektyna, substancje emulgujące, inulina, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Mają one szczególne zastosowanie w nowoczesnym cukiernictwie, przy tworzeniu deserów w postaci monoporcji i tortów musowych.

Na wyposażeniu cukierni powinny znaleźć się również produkty najczęściej używane do dekoracji gotowych deserów i wypieków. Wśród nich należy wymienić owoce liofilizowane, kwiaty jadalne i decorgele, a także czekoladowe dekoracje, takie jak wiórki i dekorki.

Jak wyposażyć cukiernię w odpowiednie sprzęty?

Czysto techniczne wyposażenie do cukierni oczywiście może być bardzo zróżnicowane, ponieważ w dużej mierze zależy od tego, jakiego rodzaju produkty będą dostępne w ofercie. Wspomniany wcześniej przykład cukierni połączonej z kawiarnią wskazuje, że w takich przypadkach lokal należy wyposażyć w sprzęt baristyczny do przygotowywania różnych rodzajów kaw. Warto zapatrzeć się również w dobrej jakości syropy do kawy np. francuskiej marki Monin.

Co istotne, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na podstawowe wyposażenie cukierni.

Sprzęt drobny i akcesoria, takie jak łopatki, skrobki, rózgi i formy do pieczenia to podstawa.

Do kolejnej grupy można natomiast zaliczyć piece cukiernicze, w szczególności konwekcyjne, służące do wypieku różnego rodzaju ciast, chlebków, babek i babeczek, muffinek oraz innych wyrobów. W przypadku wielu deserów nie wystarczy jedynie przygotować ciasto – konieczne jest również zrobienie dobrego kremu. Przy takim zadaniu trzeba skorzystać z wielofunkcyjnych mikserów. Większość lokali posiada przynajmniej jeden mikser planetarny, w którym za jednym razem można przygotować większą ilość kremu czy masy. Odpowiednio przygotowany do pracy sprzęt poradzi sobie również z ubijaniem białek.

Warto przemyśleć również zakup szokówki do schładzania i mrożenia, która często skraca czas produkcyjny.

Oferując  smoothies i koktajle owocowe powinniśmy zapatrzeć się również w dobrej jakości blender. Jeśli planujemy sprzedaż lodów niezbędne będą akcesoria, takie jak gałki, łopatki, kubki i kuwety do lodów.

Nasz sklep oferuje bogaty asortyment niezbędnych akcesoriów, sprzętu i produktów do wyposażenia cukierni i lodziarni. Jeśli masz pytania, chętnie doradzimy w oparciu o wieloletnie doświadczenie.

Sprawdź nasze produkty