Lubecki Tort orzechowo-śmietanowy z marcepanem
Przepis na 1 tort o średnicy 26 cm
Masa śmiatanowo-orzechowa
Składniki:
800g bitej śmietany niesłodzonej
80g cukru
5 listków żelatyny
100g orzechów laskowych
30g nugatu orzechowego
Jeśli nie posiadasz nugatu możesz dodać pastę z orzechów laskowych.
PRZYGOTOWANIE
Śmietana o smaku orzechowym:
Orzechy laskowe lekko uprażyć i zmielić na mączkę orzechową. Żelatynę namoczyć w zimnej i wodzie i odcisnąć.
Ubić śmietanę i zmieszać z rozpuszczonym nugatem i cukrem. Dodać żelatynę i orzechy laskowe. Delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Biszkopt migdałowy ( przepis na 2 spody o średnicy 26cm )
300g żółtek
300g masy marcepanowej ( 014 lub 057)
500g białek
200g cukru
szczypta soli
240g mąki przennej ( typu 405 lub 550 )
100g mączki migdałowej
PRZYGOTOWANIE
Ubij żółtka i masę marcepanową do uzyskania puszystej konsystencji. Białka ubij wraz cukrem i solą. Połącz obydwie masy, dodając białka do żółtek. Na koniec dodaj przesianą mąkę przenna i mączkę migdałową.
Piecz ok. 30-35 min
w piekarniku piętrowym w temperaturze ok. 190 C
w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok 160-170 C
Ciasto kruche przygotuj według własnego sprawdzonego przepisu.
Kruche ciasto posmarować kuwerturą czekoladową. Nałożyć krążek biszkoptu migdałowego. Dobrze nasączyć likierem Amaretto. Nałożyć brzeg tortownicy. Na warstwę biszkoptu wyłożyć masę śmietanowo-orzechową. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5h. Na wierzch położyć rozwałkowaną warstwę marcepanu na ok, 2,5mm.
Górę tortu udekorować rozetkami śmietanowymi i orzechami laskowymi.