Lubecki Tort orzechowo-śmietanowy z marcepanem

Przepis na 1 tort o średnicy 26 cm

Masa śmiatanowo-orzechowa

Składniki:

800g bitej śmietany niesłodzonej
80g cukru
5 listków żelatyny
100g orzechów laskowych
30g nugatu orzechowego

Jeśli nie posiadasz nugatu możesz dodać pastę z orzechów laskowych.

PRZYGOTOWANIE

Śmietana o smaku orzechowym:

Orzechy laskowe lekko uprażyć i zmielić na mączkę orzechową. Żelatynę namoczyć w zimnej i wodzie i odcisnąć.

Ubić śmietanę i zmieszać z rozpuszczonym nugatem i cukrem. Dodać żelatynę i orzechy laskowe. Delikatnie wymieszać ze śmietaną.

Biszkopt migdałowy ( przepis na 2 spody o średnicy 26cm )

300g żółtek
300g masy marcepanowej ( 014 lub 057)
500g białek
200g cukru
szczypta soli
240g mąki przennej ( typu 405 lub 550 )
100g mączki migdałowej

PRZYGOTOWANIE

Ubij żółtka i masę marcepanową do uzyskania puszystej konsystencji. Białka ubij wraz cukrem i solą. Połącz obydwie masy, dodając białka do żółtek. Na koniec dodaj przesianą mąkę przenna i mączkę migdałową.

Piecz ok. 30-35 min
w piekarniku piętrowym w temperaturze ok. 190 C
w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok 160-170 C

Ciasto kruche przygotuj według własnego sprawdzonego przepisu.

Kruche ciasto posmarować kuwerturą czekoladową. Nałożyć krążek biszkoptu migdałowego. Dobrze nasączyć likierem Amaretto. Nałożyć brzeg tortownicy. Na warstwę biszkoptu wyłożyć masę śmietanowo-orzechową. Odstawić w chłodne miejsce na 4-5h. Na wierzch położyć rozwałkowaną warstwę marcepanu na ok, 2,5mm.

Górę tortu udekorować rozetkami śmietanowymi i orzechami laskowymi.



Sprawdź nasze produkty