Produkty orzechowe dzielimy najczęściej , na te w postaci sypkiej, zmielonej i pasty. Do sypkich produktów należą posypki orzechowe, krokant z prażonych lub karmelizowanych orzechów. Do grupy sypkich produktów zalicza się mączka migdałowa, niezbędna do wypieku francuskich makaroników oraz używana przy pieczeniu ciast, głównie biszkoptów. Pasty o...
Produkty orzechowe dzielimy najczęściej , na te w postaci sypkiej, zmielonej i pasty. Do sypkich produktów należą posypki orzechowe, krokant z prażonych lub karmelizowanych orzechów. Do grupy sypkich produktów zalicza się mączka migdałowa, niezbędna do wypieku francuskich makaroników oraz używana przy pieczeniu ciast, głównie biszkoptów. Pasty orzechowe są finalnym produktem po zmieleniu na bardzo wysokich obrotach orzechów. W zależności od ich jakości i ceny rozróżnia się pasty orzechowe czyste w 100% wyprodukowane z orzechów bez jakichkolwiek dodatków oraz pasty z dodatkiem cukrów lub łączone z różnymi rodzajami orzechów. Pasty orzechowe wysokiej jakości pochodzą z wyselekcjonowanych bardzo dobrej jakości orzechów. Ich smak i naturalny aromat wpływa na ostateczny produkt i smak jakim są np. lody o smaku orzecha laskowego.