Dekorowanie babeczek to nie tylko sposób na podniesienie ich walorów estetycznych, ale także doskonała okazja, aby dodać im indywidualnego charakteru i wzbogacić smak. To idealne
Czytaj dalej...Dekorowanie tortów i wypieków stało się sztuką, która przyciąga zarówno profesjonalnych cukierników, jak i amatorów. Dzisiejsze możliwości w zakresie dekoracji ciast są niemal nieograniczone, a
Czytaj dalej...Agar to substancja zagęszczająca i żelująca, która znajduje szereg zastosowań w cukiernictwie. Ma ona roślinne pochodzenie, w związku z czym jest chętnie wykorzystywana jako zamiennik
Czytaj dalej...Pektyna to naturalna substancja dobrze znana cukiernikom dążącym, do zmiany konsystencji deseru. Obok żelatyny, cukru żelującego, gumy ksantanowej czy agaru stanowi jeden z najczęściej stosowanych
Czytaj dalej...Dobrze przygotowany biszkopt nie tylko wspaniale się prezentuje, ale przede wszystkim jest podstawową do dalszego tworzenia deseru. Lekki, delikatny i puszysty subtelnie rozpływa się w
Czytaj dalej...Torty dekorowane w sposób artystyczny są jednym z najważniejszych elementów wielu uroczystości, takich jak wesela, urodziny czy inne ważne okazje. Wśród wielu dostępnych technik zdobienia
Czytaj dalej...Panna cotta, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowana śmietanka” to popularny deser włoski, który zdobył popularność niemal na całym świecie. Zachwyca aksamitną konsystencją, delikatnością i
Czytaj dalej...Gdy termometry wskazują ponad 25 stopni Celsjusza, to każda forma ochłody jest dla nas na wagę złota. Lemoniada arbuzowa to doskonały napój, który jest zarówno
Czytaj dalej...Grenadyna to termin dobrze znany zarówno barmanom, jak i cukiernikom. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a dostęp do dobrej jakości wyrobów gotowych jest
Czytaj dalej...Mirror glaze, znana również jako glazura lustrzana to jeden z nieodłącznych elementów współczesnego cukiernictwa, służąca eleganckiemu wykończeniu ciast oraz innych deserów. Polewa nadaje im błyszczącą,
Czytaj dalej...