Piernikowe latte – jak przygotować?
Okres zimowy to niezwykle magiczny czas, kojarzący się nam nie tylko ze Świętami Bożego Narodzenia, ale również z piernikowym latte. Od lat zima jest sezonem, w którym króluje ten pyszny, aromatyczny napój, znajdujący swoich wielbicieli na całym świecie.
Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to zastosowanie się do kilku prostych wskazówek pozwoli cieszyć się unikalnym smakiem napoju w zaciszu domu lub we własnej kawiarni. Zatem, jak zrobić latte piernikowe?
Kawa piernikowa – co warto wiedzieć o jej przygotowaniu?
Kluczem do przygotowania piernikowego latte jest dobór odpowiedniej, wysokiej jakości kawy. Jeśli wybierzemy ulubione ziarna, sprawi to, że uzyskany efekt będzie w pełni satysfakcjonujący. Możemy również postawić na mleko o wyższej zawartości tłuszczu, by kawa miała bardziej kremową konsystencję bądź wybrać napój roślinny o takim smaku, który sprosta naszym preferencjom.
Sekret kawy piernikowej i przepisu na jej przyrządzenie tkwi we właściwych przyprawach oraz dodatkach. W celu uzyskania charakterystycznego smaku możemy wykorzystać Monin syrop piernikowy, którego wystarczy 10-15 ml, by nadać napojowi niepowtarzalny aromat.
Doskonale sprawdzą się także przyprawy korzenne, takie jak gałka muszkatołowa, imbir, cynamon czy specjalna mieszanka do piernika. Powinniśmy dodać je do kawy albo mleka podczas podgrzewania, co pozwoli stworzyć pyszny, pobudzający napój.
Dobrym pomysłem będzie zastosowanie wysokiej jakości aromatów spożywczych, skutecznie wzbogacających smak kawy bez konieczności dodawania cukru.
Dlaczego warto przygotować piernikowe latte?
Piernikowe latte to idealny sposób na wprowadzenie świątecznego, przepełnionego magią nastroju oraz klimatu. To niepowtarzalny smak i bogaty aromat, będący połączeniem zapachów korzennych ze słodką, korzenną nutą, a także tradycyjnej kawy.
Napój wspaniale nas rozgrzeje, wprowadzi w dobry nastrój i doda energii na długi czas. Jego przygotowanie wyzwala kreatywność, umożliwiając nam wykorzystanie smaków świąt, w tym ulubionych aromatów czy przypraw korzennych.
Piernikowe latte – proporcje
Doskonałe piernikowe latte wymaga zachowania prawidłowych proporcji, co pozwoli nam otrzymać zbalansowany smak. W związku z tym warto zadbać o połączenie jednej części espresso, trzech części mleka lub napoju roślinnego, a także cienkiej warstwy spienionego mleka na wierzchu. Do napoju możemy dodać dwie-trzy łyżeczki syropu piernikowego bądź odrobinę przypraw korzennych.
Gdzie kupić dodatki do kawy piernikowej?
Przygotowanie piernikowego latte jest bardzo proste, zwłaszcza gdy wszystko możemy kupić w jednym miejscu. Jeśli lubisz bardzo dobrej jakości kawę w ziarnach, to znajdziesz u nas 4 rodzaje mieszanek kawy Trucillo, aromatycznej Arabici lub połączeń z Robusta. Francuski Syrop Gingerbread do kawy latte możesz wzbogacić szczyptą cynamonu na piance od mleka i posypać cukrową posypką z piernikowymi ludzikami.
Piernikowe latte – z czym podawać?
Kawa piernikowa znakomicie sprawdzi się jako samodzielny deser, który umili nam dzień i doda energii na czekające nas wyzwania. Możemy również serwować napój z pierniczkami, ciasteczkami korzennymi lub maślanymi. Znakomicie sprawdzą się też muffinki, sernik albo babeczki czekoladowe, które w szczególności przypadną do gustu największym miłośnikom słodyczy.
Dla uzyskania jeszcze efektowniejszego wyglądu warto dodać do ciast, a nawet samej kawy dekoracje kojarzące się ze świętami, takie jak cukrowa posypka bądź mini pierniczki, co okaże się idealnym połączeniem na zimowe dni.
Jak zrobić latte piernikowe? Podsumowanie
Latte o smaku piernika stanowi fantastyczną opcję dla osób ceniących sobie połączenie pobudzającego działania kawy ze słodyczą piernikowego syropu. To doskonały towarzysz zimowych poranków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by delektować się nim również popołudniami lub podczas wieczorów spędzanych z przyjaciółmi czy rodziną. Napój wprowadzi magiczny nastrój do każdego dnia, wspaniale nastrajając nas na święta.