Ręcznie robione trufle czekoladowe

A czy zdarzyło się Wam, otworzyć drzwiczki swojej tajemnie strzeżonej  szafki ze słodyczami i z wielkim zdziwieniem, przecierając oczy stwierdzić, że w środku jest ….. ale tylko Echo?

    Jest na to szybka rada! Zrobić własne pyszne czekoladowe smakołyki i raczyć się nimi do woli. A być może i nawet podarować je w prezencie w dowód przyjaźni lub wdzięczności, albo tak po prostu od serca!

    Robienie trufli to sama przyjemność, można zaangażować innych domowników, dzieci, albo nawet spotkać się z przyjaciółmi na wspólnym czekoladowaniu.

Do przygotowania podstawowej bazy, którą będziecie mogli później dowolnie wzbogacać o różne dodatki i smaki będą potrzebne:

Składniki:

  •          280 g czekolady deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
  •          220 g czekolady mlecznej lub deserowej (52-58% kakao) w pastylkach
  •          3 łyżki masła
  •          Papier pergaminowy
  •          250 ml śmietanki kremówki (tłuszcz pow. 30%)
  •          1 łyżka syropu klonowego
  •          60 ml brandy, armaniaku lub koniaku
  •          Posypki do obtaczania i dekoracji trufli: 
    posypka waflowamaczki cukrowekakao, wiórki kokosowe
    lub pokruszone rzechy

Czas przygotowania:

  •          Całkowity czas: ok.1,5h

Przygotowanie:

  1.      Mikrofali lub kąpieli wodnej roztop 280 g czekolady deserowej. Po pełnym roztopieniu czekolady odstaw ją do lekkiego przestygnięcia.
  2.      Podgrzej (ale nie gotuj)  śmietankę kremówkę z syropem klonowym w małym garnuszku. Wlej zawartość do roztopionej czekolady i pozostaw na 2 minuty. Dodaj masło. Za pomocą szpatułki (łopatki) zacznij mieszać zaczynając od środka kolistymi ruchami, aż do pełnego połączenia z czekoladą i uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Dodaj brandy, wymieszaj i wstaw do szklanego naczynia do lodówki na 60 minut.
  3.      Wyjmij naczynie i za pomocą łyżeczki wydziel na papierze pergaminowym nieduże porcje, które później uformują trufle. Całość włóż do lodówki na kolejne 30 minut.
  4.      Rozłóż posypki do obtaczania trufli na kilka talerzyków tak, aby mieć do nich swobodny dostęp do obtaczania.
  5.      Podgrzej pozostałe 220 g czekolady, ale tym razem postaraj się, aby czekolada nie przekroczyła temperatury 32 stopni Celsjusza – wytworzy to jędrny i jednolity płaszcz (zalecamy użycie termometru kuchennego). Jeśli ci się nie uda nie przejmuj się (płaszcz będzie nieco miękki po zastygnięciu)
  6.      Wyjmij wcześniej przygotowany ganach do trufli z lodówki i zacznij tworzyć palcami okrągłe kształty truflowe wg. uznania. Możesz użyć bez-talkowych rękawiczek winylowych lub lateksowych.
  7.      W rozpuszczonej czekoladzie zacznij obtaczać w trufle tak, aby w pełni pokryć je czekoladą tworzącą płaszcz.
  8.      Następnie obtocz trufle w posypkach wg. uznania pozostawiając każdą z trufli na 10 sekund w posypce, aby dobrze przywarły. Umieść trufle na papierze pergaminowym w suchym i chłodnym miejscu na około 60 minut. Wyroby. Trufle smakują najlepiej w temperaturze pokojowej.

Sprawdź nasze produkty