Jak zrobić prosty tort urodzinowy?

Samodzielne przygotowanie tortu urodzinowego jest odpowiedzialnym zadaniem, do którego powinniśmy podejść z maksymalnym zaangażowaniem. To proces wymagający od nas skupienia i zaopatrzenia się w wiele potrzebnych akcesoriów oraz składników, dzięki którym stworzymy pyszny oraz estetyczny deser. Jak zrobić prosty tort urodzinowy?

Prosty tort urodzinowy – co będzie nam potrzebne?

Pomysłów na prosty tort urodzinowy jest bardzo dużo, jednak nie wszystkie z nich będą odpowiednie do samodzielnego wprowadzenia w życie. W zależności od tego, na jaki tort się zdecydujemy, powinniśmy zaopatrzyć się w adekwatne do jego stworzenia składniki. Wybierzmy dobrej jakości mąkę, jajka, mleko, cukier oraz masło. Ilość oraz rodzaj potrzebnych produktów spożywczych uzależniona jest od naszych preferencji, co do wersji smakowej przyrządzanego deseru.

Możemy również zdecydować się na dekoracje cukiernicze, które wykorzystamy do przyozdobienia naszego tortu. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy, jaka będzie potrzebna do wykonania ciasta, jest odpowiedniej wielkości tortownica lub rant do pieczenia. Dzięki niej przygotujemy wszystkie piętra deseru i zadbamy o ich odpowiedni kształt.

Duże znaczenie mają również akcesoria do dekoracji tortów, takie jak tylki i worki cukiernicze, skrobki czy akcesoria do koronek. Dzięki wszystkim kluczowym elementom i ich zastosowaniu do przygotowania tortu na urodziny, nasi klienci będą w pełni zadowoleni z uzyskanych rezultatów i z decyzji o podjęciu z nami współpracy.

Tort dla początkujących – jak go przygotować?

Jak wiadomo, podstawowym składnikiem tortu jest biszkopt. Jest wiele rodzajów biszkoptów i nie ma jednego uniwersalnego przepisu. Biszkopty możemy piec na bazie tradycyjnej mąki tortowej lub mąki migdałowej. Wśród biszkoptów możemy wyróżnić:

  • Biszkopt klasyczny i zwany potocznie ciastem biszkoptowym na mące pszennej
  • Biszkopt Dakuaz – pieczony na bazie mąki migdałowej lub orzechowej
  • Biszkopt Dżokonda – to połączenie mąki pszennej i migdałowej lub orzechowej
  • Biszkopt Genueński – w odróżnieniu od innych biszkoptów zawiera więcej jaj i mniej cukru.
  • Biszkopt Pan de Że – przygotowuje go się na bazie marcepanu, jest mokry i ma gęstą konsysytencję.
  • Sponge cake – ten nietypowy biszkopt ma strukturę gąbki i często przygotowuje go się w mikrofali
  • Biszkopt Szyfonowy – w jego pieczeniu nie używa się masła, zamiast niego stosuje się olej roślinny

To na jaki rodzaj biszkoptu zdecydujemy się zależy w dużej mierze od smaku tortu jaki chcemy przygotować. Czyli wyboru kremu i masy, jaką damy pomiędzy biszkopty. Na początek jednym z najprostszych kremów, jakie polecamy, to krem na bazie śmietanki lub mascarpone, które możemy łączyć z innymi dodatkami, takimi jak pasty orzechowe czy świeże owoce. Z reguły kremy te są mało słodkie, ilość cukru możemy regulować. Możesz użyć do tego specjalnego kremu do ubijania DECOR UP – jest to krem roślinny o lekko waniliowym smaku. Po ubiciu pozostaje długo stabilny.
Przed złożeniem biszkoptów pamiętaj o nasączeniu ich. Teraz pozostaje jedynie wykończenie i dekoracja.

Gdzie kupić akcesoria i produkty do przyrządzenia urodzinowego tortu?

Planując inwestycję w dobrej jakości akcesoria, produkty oraz sprzęt do przygotowania tortu na urodziny, warto zapoznać się z oferowanym przez nas asortymentem. Znajduje się w nim szereg wyjątkowych narzędzi i artykułów, wśród których możemy wymienić dekoracje oraz akcesoria cukiernicze, formy do pieczenia ciast, stojaki oraz wiele innych przydatnych przedmiotów.

Dokładamy wszelkich starań, by zapewnić naszym klientom różnorodną gamę produktów, ponieważ zdajemy sobie sprawę z ich odmiennych potrzeb. Służymy również profesjonalnym doradztwem i pomocą w wyborze – adekwatnych do potrzeb klienta narzędzi i artykułów.

Pomysł na prosty tort urodzinowy – jak możemy udekorować ciasto?

Dekoracje cukiernicze na torcie urodzinowym mają ogromne znaczenie dla jego atrakcyjności wizualnej. Możemy wykorzystać do tego zarówno owoce, jak i jadalne kwiaty oraz wydruki, masę cukrową, toppery czy świeczki na tort urodzinowy. Dzięki nim nasz deser będzie się nadzwyczajnie prezentował, zachwycając solenizanta oraz wszystkich gości.

Wykorzystanie dekoracji pozwoli nam na stworzenie przepięknych, zapierających dech w piersiach kompozycji w kilka chwil, co wpłynie na odbiór ciasta oraz jego efektowny wygląd.

Dlaczego tort jest ważnym elementem każdych urodzin?

Tort urodzinowy jest kultywowaną od wielu pokoleń tradycją, dzięki której osoba obchodząca swoje święto może poczuć się wyjątkowo. To również wspaniała okazja do zacieśniania więzów rodzinnych, dlatego tak istotne jest, by wykonany przez nas tort był zgodny z oczekiwaniami klienta lub zainteresowaniami bliskiej osoby, dla której go przygotowujemy.

Pamiętajmy, by zaopatrzyć się w wysokiej jakości akcesoria oraz produkty, przy pomocy których stworzymy małe dzieło sztuki. Dzięki temu korzystająca z naszych usług cukierniczych osoba będzie w pełni usatysfakcjonowania z podjętej z nami współpracy.

Jak zrobić prosty tort urodzinowy? Podsumowanie

Pomysł na prosty tort urodzinowy pozwoli nam na przygotowanie pysznego i estetycznego deseru, który przypadnie do gustu nie tylko osobie obchodzącej swoje święto, ale również wszystkim gościom. Do jego stworzenia powinniśmy wykorzystać wysokogatunkowe produkty oraz akcesoria, dzięki którym nasz deser spełni oczekiwania klienta i będzie całkowicie zgodny z jego preferencjami.

Kluczowymi narzędziami, w które musimy się zaopatrzyć, są odpowiednie blachy do pieczenia, artykuły spożywcze, dekoracje cukiernicze czy urządzenia do przygotowania masy i ciasta.

Sprawdź nasze produkty