Migdałowy półksiężyc z konfiturą malinową
Na wstępie, kilka słów o marcepanie. Obserwując rynek cukierniczy w Polsce i gusta konsumentów Marcepan nie ciszy się zbyt dużą popularnością, w przeciwieństwie do Niemców, którzy go uwielbiają. To właśnie w Niemczech w urokliwym mieście Lubeca mieści się jedna z najstarszych fabryk w Europie, produkująca według tradycyjnej metody. Masa marcepanowa wyprażana jest w miedzianych dzieżach, dzięki czemu zachowuje swój wyjątkowy aromat migdałów.
Z czego produkowany jest marcepan
Zawartość suchej masy migdałów stanowi 52% w przypadku dwóch najpopularniejszych marcepanów produkowanych z migdałów śródziemnomorskich i kalifornijskich.
Głównym składnikiem marcepanu są migdały, to one stanowią większościową zawartość masy marcepanowej. Możemy spotkać również marcepan z dodatkiem pistacji, a od niedawna w ofercie lubeckich marcepanów pojawił się marcepan czerwony.
W Polsce większość wyrobów marcepanowych dostępnych w marketach jest mocno przesłodzona. W składzie znajdziemy więcej cukru niż samych migdałów.
Do czego można użyć marcepan
Niewielu z nas posiada wiedzę na temat co w ogóle z marcepanu można zrobić. Tymczasem jest to bardzo wdzięczny składnik wielu cukierniczych wpieków i wyrobów. Z dodatkiem marcepanu możemy:
- Piec ciasta dodając go np. do drożdżowca, strucli, tarty i tortów. Przykładem jest słynny Tort Lubecki.
- Wypiekać ciasteczka: Amarettini, cookies lub Fiori do Mandoria
- Przygotowywać nadzienia do pralin
- Robić musy
- Tworzyć dekoracje na tort
Przepis na rogaliki z marcepanem
Poznajcie zatem przepis na proste rogaliki wypiekane właśnie z tego marcepanu. Przepis możecie wykorzystać również z innymi rodzajami marcepanu, kreatywnie tworząc swoją wersję tych pysznych ciasteczek.
Migdałowy Półksiężyc z konfiturą malinową
Składniki
Dżem
250g Puree malinowego (Ravifruit KERRY45 )
40g Cukru
2,5g Pektyny
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier z pektyną, podgrzej puree malinowe. Dodaj mieszankę cukru i doprowadzić dowrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez 3 minuty. Pozostaw mieszankę do wystygnięcia, wylej na pergamin lub do formy, zamroź.
Półksiężyc migdałowy
1kg Marcepanu czerwonego MO MM RED nr ref. 007
40g Cukru
150-200g Białka
Migdały w plasterkach M HOB nr ref. 415
Przygotowanie
Wymieszać masę migdałową z cukrem i białkiem na gładkie ciasto. Podzielić na porcje po 40-50g, rozwałkować ciasto, nałożyć dżem malinowy, złożyć tak, aby dżem był przykryty i obtoczyć w pokrojonych orzechach laskowych lub migdałach. Uformować półksiężyc i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190-2000
Wykończenie
Końcówki rogalików marcepaowych możemy zanurzyć w czekoladzie.
Więcej przepisów na: www.lubeca-marzipan.de/rezepte