Substancje żelujące i zagęszczające odpowiadają za nadanie odpowiedniego wyglądu i konsystencji produktom końcowym. Są także wykorzystywane do nadawania produktom smaku, niektóre wykazują właściwości emulgujące, stabilizujące. Substancje żelujące mają zdolność do stabilizacji emulsji, lepszego wiązania wody oraz zapobiegania retrogradacji produk...
Substancje żelujące i zagęszczające odpowiadają za nadanie odpowiedniego wyglądu i konsystencji produktom końcowym. Są także wykorzystywane do nadawania produktom smaku, niektóre wykazują właściwości emulgujące, stabilizujące. Substancje żelujące mają zdolność do stabilizacji emulsji, lepszego wiązania wody oraz zapobiegania retrogradacji produktu. Należy używać ich zgodnie z przeznaczeniem oraz zalecanym dozowaniem. Substancje żelujące i zagęszczające dostępne są w wielu rodzajach i pochodzeniach, a co za tym idzie posiadają różne właściwości.