Ciasto marcepanowe z jabłkami

Jesienne ciasto z jabłkami

Jesień nieodzownie kojarzy się z pięknymi kolorami i jabłkami. O tej porze roku chętnie sięgamy po coś słodkiego do ciepłej herbatki. Jesienne wypieki są pełne aromatów. Jednym z ulubionych ciast jest szarlotka, pieczona przez nasze mamy i babcie. Klasyczny przepis składa się z ciasta kruchego i jabłek. Nasza propozycja ciasta na jesień jest wzbogacona o marcepan, który doda wspaniały orzechowy smak i aromat.

Kruche ciasto z marcepanem i owocami

Marcepan większości z nas kojarzy się z batonami i figurkami marcepanowymi. Prawdziwy marcepan zawiera w sobie jedynie prażone, zmielone migdały i cukier. Jakość marcepanu zależy od migdałów. Za najbardziej aromatyczne uznawane są migdały śródziemnomorskie. Masa marcepanowa w cukiernictwa jest wszechstronna i stanowi składnik wielu wypieków. Można ją zapiekać, wypełniać korpusy czekoladowe i obkładać torty. Doskonale łaczy się z ciastem kruchem i owocami.

Przepis na jabłkowy tort marcepanowy
(3 torty Ø 24 cm)

Mieszanka marcepanowa

250 g masła

300 g masy marcepanowej

150 g cukru

320 g całe jajko

120 g mąki pszennej (typ 550)

6 g proszku do pieczenia

3 g soli ok.

5 g świeżo startej skórki cytryny, nieprzetworzonej

900 g kwaśnych jabłek, obranych, wydrążonych i pokrojonych (z ok. 1200 g całych jabłek)

Sok z 1 cytryny (do polania jabłek)

Dekoracja: płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE

Forme do tarty wyłóż ciastem kruchym (o grubości ok. 3 mm). (Przygotuj ciasto kruche według własnej receptury).

Surowy marcepan wymieszaj ze zmiękczonym masłem do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier, sól oraz startą cytrynę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka po kolei i dalej miksuj. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

Masę marcepanową przelej do przygotowanych foremek (ok. 370 g na foremkę) i wygładzić.

Na wierzchu ułóż jabłka (ok. 300 g na blaszkę) i upiecz.

Pieczenie: górna/dolna temperatura 200°C
Czas pieczenia: ok. 40-50 min.

Po ostygnięciu polukruj cienko gorącą konfiturą morelową i odrobiną pomady. Brzeg posyp świeżo uprażonymi, płatkami migdałów.

Przepis oryginalny pochodzi z receptur największej i najstarszej fabryki marcepanu w Europie Lubeca

Rezepte

Sprawdź nasze produkty