Formy silikonowe do ciast, jak ich używać, czyścić i gdzie można je kupić?

Dlaczego warto kupić formy silikonowe do ciast?
Formy silikonowe do pieczenia dostępne są na naszym rynku od kilku lat, niemniej dopiero teraz przeżywają prawdziwy renesans. Związane jest to z ogólnoświatowymi trendami jakie mają miejsce zwłaszcza w cukiernictwie. Tradycyjnie wypiekane ciasta na blaszkach i w metalowych formach zastępowane są w nowoczesnej gastronomii formami silikonowymi dającymi większe możliwości kreacji cukierniczych.
Formy silikonowe charakteryzują się bardzo dużą elastycznością, zarówno pod względem samego tworzywa, jak i wzornictwa. Ogromną ich zaletą jest również wysoka tolerancja temperatur. Profesjonalne formy mogą być stosowane w zakresie od -60 °C do + 230 °C
Producenci profesjonalnych form ( jak np. Silikomart i Pavoni ) prześcigają się w tworzeniu coraz to i nowych wzorów do jednoporcjowych ciast i tortów, oraz tzw. Monoporcji – ciastek wielkości dla 1ej osoby.
Reasumując trudno jest znaleźć powód, dla którego można by powstrzymać się od zakupu. Zalety form silikonowych można przytaczać w wielu punktach, my skupimy się na tych najważniejszych:
- Zastosowanie zarówno do pieczenia jak i mrożenia (bardzo dobre właściwości przewodzenia ciepła i zimna)
- Nieprzywierające powłoki, łatwe do czyszczenia
- Elastyczność tworzywa, zapewniająca łatwość w wyjmowaniu końcowego wyrobu, co daje możliwość tworzenia bardzo ciekawych kształtów i form deserów. Formę można w większości wywinąć na drugą stronę i w innych kierunkach.
- Łatwość i wygoda przechowywania
- Możliwość mycia w zmywarce
- Neutralność dla zdrowia i jedzenia
- Trwałość przez lata
Formy silikonowe łączą cechy designu, jakości i poręczności





Gdzie kupić formy silikonowe?
Formy silikonowe bez trudu można kupić praktycznie we wszystkich marketach na dziale Akcesoriów kuchennych. Jednakże profesjonalne formy, dedykowane do częstego użytkowania, dostaniemy w specjalistycznych sklepach. Są one na ogół trochę droższe, ale z całą pewnością wykonane według najwyższych standardów jakości.
Wiele z form ma oryginalne kształty, projektowane przez światowej klasy ekspertów, będących jednocześnie praktykami.
Bardzo wygodną formę zakupów oferuje sklep internetowy Cukieteria.pl
Można w nim znaleźć praktycznie wszystkie najnowsze wzory wchodzące do sprzedaży w Europie. Firma oferuje ponad 300 wzorów form silikonowych czołowych włoskich producentów.
Wybierać można spośród:
- Form jednoporcjowych do ciast i tortów
- Form do monoporcji
- Form micro i mini deserów
- Form do lizaków, lodów i żelków
- Form tematyczne jak np. kształty owoców do deserów w kształcie owoców
- Zestawy z rantami perforowanymi do tart i tartaletek
- Form do dekoracji TOP
Jak używać formy silikonowe do ciast?
Użytkowanie form silikonowych jest bardzo proste. W formach możemy zarówno piec jak i zamrażać produkty. W obydwu przypadkach wnęki wypełniamy przygotowanym ciastem do pieczenia lub musem, albo kremem do zamrożenia. W przypadku pierwszym formę należy lekko natłuścić przed pieczeniem.
Przygotowując ciasto lub monoporcje składające się z kilku warstw wypełniamy je według receptury. Po zamrożeniu produkt możemy przechowywać w formie w zamrażalniku lub wyjąć go z niej i owinąć folią spożywczą do dalszego przechowywania.
Jak czyścić silikonowe foremki?
Formę silikonową należy umyć pod bieżącą wodą z użyciem detergentów do mycia naczyń lub w zmywarce. Przechowywać najlepiej w zamkniętym miejscu, chroniąc przed kurzem.
Mam jeden problem z silikonowymi foremkami. Mianowicie pokrywają się (chyba) pleśnią. Wymyte, wyszorowane z użyciem detergentu – tak dokładnie jak tylko można. Potem wysuszone i schowane do szafki. Po miesiącu pojawia się na nich nalot, który wygląda trochę jak pleśń. Właśnie wyrzuciłem stare foremki, które spleśniały i kupiłem nowe. I powtarza się to samo… Czy tylko ja mam z nimi taki problem?
Panie Pawle, na formach czasami faktycznie może się pojawić szary nalot, ale jest on wynikiem wysuszenia się na formie „twardej” wody, podobnie jak dzieje się to na szklankach, czy formach do czekolady. Jeżeli używamy do mycia form silikonowych detergentu, płynu do naczyń i płuczemy potem w gorącej wodzie to nie ma prawa tworzyć nam się pleśń na powierzchni. Przyczyną może być jeszcze wilgoć w miejscu przechowywania, ale nie sądzę, aby miało to miejsce 🙂 Osobiście zaobserwowałam, też że na silikonach słabszej jakości, po myciu częściej pojawia się nalot z pozostałości wody. Pozdrawiam Joanna
To na pewno nie pleśń. Mam to samo, po umyciu i wysuszeniu robi się na nich biały nalot i też nie wiem dlaczego.
mam ten sam problem i nie wydaje mi się żeby to była woda
Myślę, że czasami może być przyczyną woda, innym razem detergent do mycia, a jeszcze innym po prostu rodzaj materiału silikonowego, z jakiego wykonana jest ta forma. Myślę, że same ślady nie powinny mieć raczej wpływu na jakość wypiekania lub wymrażania w formach. Inaczej było by w przypadku stosowania ich do czekolady. Aczkolwiek do czekolady w profesjonalnym użytkowaniu stosuje się formy z polikarbonatu, a nie silikonu. Do domowego użytku można kupić foremki silikonowe do wyrobu czekoladek i dekoracji.
Witam,
Mam formy z firmy Tupperware.
Po umyciu przeważnie w zmywarce są one jakby lepkie. Niczym nie mogę tego domyć.
Dlaczego ?
Po umyciu w zmywarce nie powinno mieć to miejsca, aczkolwiek można zaobserwować też podobną sytuacje w przypadku pojemników plastikowych. Być może temperatura jest nie odpowiednia, za niska ? proszę zawsze sprawdzać zalecenia producenta. Radziłabym umyć formę pod bieżącą, gorącą wodą, gąbeczką z dodatkiem płynu dobrze usuwającego tłuszcz. Może pomoże 🙂
Moja forma silikonowa po pierwszym użyciu odbarwila się a raczej zaplamila. Piekłam ciasto z malinami i teraz na formie są bladoczerwone plamy. Czy taka forma nadaje się jeszcze do użycia ?
Plamy nie powinny mieć wpływu na jakość dalszego pieczenia w nich, faktycznie może tak się zdażyć, gdy mamy silny barwnik z produktów spożywczych. Po jakimś czasie i kilku myciach nawet powinny troszkę zblednąć 🙂 w dużej mierze zależy to to też od jakości silikonu.
Otrzymałam podkładkę silikonowa do robienia makaronikow. Przyszła poskładana i teraz nie wiem jak ją wyprostować by ciasto się nie zlewało. Jakieś pomysły na to?
Pani Olu, mata powinna się wyprostować szybciej po nagrzaniu silikonu, proponiwałabym albo włożyc ją do gorącej wody, albo na chwilke do pieca 🙂 i powinno pomóc. Pozdrawiam Joanna z Cukieteria Team
właśnie szukałem jakichś foremek do monoporcji, bo planuję wprowadzić do oferty. Dzięki!
Czy we wszystkich foremkach sylikonowych nawet tych do robienia lodów można piec?
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, która strona maty jest robocza. Jedna strona jest matowa z wytloczonymi kółkami, druga strona jest błyszcząca.