Czekolada do fontanny – jak wybierać?

Przyjęcia oraz imprezy wymagają szczególnego przygotowania. Nie da się stworzyć szczególnego klimatu bez wyjątkowych elementów, które już samym swoim wyglądem sygnalizują niecodzienną okazję. To, co znajduje się na wystawnym stole ma w odniesieniu do tej kwestii ogromne znaczenie. Przede wszystkim zwraca się uwagę na elementy, które nie tylko wpływają na kwestie estetyczne, ale również praktyczne. Jednym z dobrych przykładów jest fontanna czekoladowa, która już od pierwszego spojrzenia zachwyca każdego miłośnika słodkich wyrobów. Posiadanie urządzenia w postaci fontanny to nie koniec przygotowań, ponieważ konieczne jest również zastosowanie specjalnej czekolady. Przeczytaj, jaka czekolada do fontanny jest najlepsza.

Czekolada do fontanny i sposób jej zastosowania

Czekolad jest wiele, począwszy od klasycznej gorzkiej o różnych zawartościach miazgi kakaowej, po czekoladę mleczną aż do czekolady białej, która tej miazgi kakaowej nie zawiera wcale. Nie tylko osoby związane zawodowo z cukiernictwem mogą poszukiwać swojego ulubionego rodzaju w tych kategoriach. Również wszyscy miłośnicy słodkich wyrobów chcą znaleźć najlepszą czekoladę z wszystkich dostępnych. Nieco węższe grono interesuje się natomiast tym, jaka czekolada do fontanny jest najlepsza. Taka wiedza przydaje się przede wszystkim przy organizacji szczególnych imprez i wydarzeń. Podczas nich można wyjątkowo dobrze zadbać o wyposażenie stołu, stawiając na nim estetyczną fontannę z cieknącą czekoladą. Takie atrakcje najczęściej pojawiają się na dużych uroczystościach, czyli weselach, chrzcinach, urodzinach czy rocznicach ślubu.

Jaka czekolada do fontanny może być zastosowana w praktyce?

Nowoczesne fontanny po uruchomieniu działają praktycznie bezobsługowo, co z pewnością zadowoli nawet doświadczonych profesjonalistów. Oznacza to, że poprawnie przygotowana fontanna samodzielnie uruchamia wszystkie procedury. Jednocześnie należy pamiętać, że przed samą imprezą trzeba zaopatrzyć się w czekoladę do fontanny. Nie poleca się korzystania z klasycznych tabliczek, wykorzystywanych do robienia amatorskiego fondue. Rzeczywiście do maczania owoców taka mieszanka może sprawdzić się dobrze, jednak tylko umieszczona w standardowej miseczce. Czekolady w tabliczkach zawierają na ogół małą ilość tłuszczu kakaowego, co sprawia że czekolada po rozpuszczeniu jest bardzo gęsta. Nie wiedząc, jaka czekolada do fontanny jest najlepsza, można zniszczyć urządzenie, przez zatarcie silnika, albo nie uzyskać oczekiwanego efektu pięknie spływającej czekolady. Z pewnością nie jest to kusząca perspektywa szczególnie z punktu widzenia osoby, która wcześniej zainwestowała w fontannę. Dobre przygotowanie do imprezy jest zatem kluczowe, również w odniesieniu do obsługiwania fontanny.

Czekolada do fontanny o niepowtarzalnym smaku

Czekolada do fontanny, jak sama nazwa fabryczna wskazuje, przeznaczona jest do wykorzystywania w tym urządzeniu. Oznacza to, że jej formuła niespodziewanie nie zahamuje przepływu w poszczególnych częściach fontanny i nie zatka otworów. W przypadku wyboru dobrej czekolady do fontanny oprócz oryginalnego przeznaczenia bardzo duże znaczenie ma również jakość. Warto postawić na pyszną czekoladę belgijską – choć jest to inwestycja, to z pewnością się ona opłaci. Gatunek czekolady belgijskiej charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, a jednocześnie głębią smaku, niespotykaną w przypadku innych propozycji. Taki wybór doskonale dopasowuje się do smaku słodkich i kwaśnych owoców.

Jaka czekolada do fontanny jest najlepsza – przegląd najpopularniejszych marek cukierniczych

Jakość ma ogromne znaczenie przy wyborze artykułów cukierniczych. W naszym sklepie internetowym nie brakuje odpowiednich gatunków czekolady do fontanny. Posiadamy szeroki wybór najlepszych marek, takich jak Callebaut (czekolada belgijska),  niemiecka Lubeca, i wiele innych. Produkty dostępne są w wersjach czekolady gorzkiej, mlecznej oraz białej, co daje ogromne możliwości w zakresie przygotowywania słodkiego stołu na dużą imprezę. Dysponując kilkoma fontannami cukierniczymi można równie dobrze wykorzystać trzy gatunki słodkości na raz – z pewnością zrobi to ogromne wrażenie na gościach.

Na rynku jedyną dostępną czekoladą o podwyższonej zawartości masła kakaowego jest czekolada wysokopłynna Barry Callabauta. Możemy użyć każdej jednej tańszej z działu czekolady do fontanny, jednakże szczególnie w przypadku urządzeń domowych, należy wziąć pod uwagę, konieczność upłynnienia jej zwykłym olejem roślinnym. Pamiętaj o tym, by nigdy nie rozcieńczać płynnej już czekolady mlekiem lub śmietanką, ponieważ zmieni ona konsystencję na jeszcze gęstszą.

Sprawdź nasze produkty