Jak zrobić ozdoby z czekolady?

To jak Twój klient czy gość oceni przygotowany przez Ciebie deser, zależy nie tylko od jego smaku, ale również od sposobu podania. Nawet najprostsze dekoracje potrafią diametralnie odmienić wygląd ciasta i sprawić, że jedzenie go będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Jednym z najpopularniejszych sposobów na ozdobienie deseru są dekoracje z czekolady. Jak zrobić oraz jakich akcesoriów będziesz w tym celu potrzebować – o tym dowiesz się z naszego artykułu. 

Jak zrobić dekoracje z czekolady?

Zastosowanie czekolady to prosty i pyszny sposób na udaną dekorację tortu, ciasta, babeczek czy deseru. Z jej wykorzystaniem możesz przygotować zarówno nieskomplikowane, geometryczne kształty, jak i fantazyjne dekoracje florystyczne czy ozdobne napisy. Zanim jednak przystąpimy do wyjaśnienia tego, jak zrobić ozdoby z czekolady, podpowiemy, po jaki produkt warto sięgnąć, aby były one udane.

Bardzo ważną kwestią jest wybór czekolady – powinna się cechować dobrą jakością. Ma to znaczenie zarówno dla smaku, jak i jej właściwości, z której będziesz przygotowywać dekoracje. Dekoracje można wykonać zarówno z białej, mlecznej lub ciemniej czekolady.

Czekolada bez temperowania – non temp?

Niejednokrotnie spotkaliście się zapewne z terminem czekolady Non Temp. Co to oznacza? W potocznym znaczeniu jest to czekolada, która nie wymaga temperowania. Z racji tego, że w swoim składzie zawiera tłuszcze roślinne, często tłuszcz palmowy produkt ten jest surogatem czekolady innymi słowy polewą czekoladą, a nie prawdziwą czekoladą.

Stosowanie czekolady non temp ułatwia co prawda pracę, ale trzeba mieć świadomość że w smaku odbiega od prawdziwej czekolady i każdy koneser czekolady rozpozna tą różnicę. Po drugie dekoracje z surogatów są bardziej łamliwe i kruche niż z prawdziwej zatemperowanej czekolady. Jeżeli już koniecznie chcesz jej użyć, to zastosuj ją do większych i grubszych elementów.

Ozdoby z czekolady – jak zrobić kąpiel wodną?

Podstawą przygotowywania ozdób z czekolady jest umiejętność jej krystalizacji czyli temperowania. Jednym z najprostszych sposobów jest rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Najlepiej do tego celu jest użycie czekolady w dropsach (kaletkach) – dzięki takiej postaci czekolada łatwiej rozpuszcza się.  Jeżeli używasz czekolady w tabliczce należy połamać ją, bądź posiekać i umieścić ją w misce lub rondelku, umieszczoną w garnku z gotującą się wodą. Spód miski nie powinien mieć styczności z gorącą wodą. Podczas gdy para wodna będzie stopniowo doprowadzać do rozpuszczenia się czekolady, masę można delikatnie zamieszać uważając, aby nie dostała się do niej woda. W przeciwnym wypadku może dojść do jej zważenia lub rozwarstwienia, co uniemożliwi wykonanie dekoracji z czekolady. Jak zrobić kąpiel wodną, aby miała ona dobrą konsystencję? Podpowiadamy!

Przede wszystkim należy gotować wodę na małym ogniu, a miska z umieszczoną w niej czekoladą nie powinna być w niej zanurzona. Warto skorzystać z termometru do sprawdzania temperatury czekolady. 

Czekoladę w kąpieli wodnej można przygotować na 2 sposoby:

  • Każda czekolada w tabliczce lub kaletkach jest już skrystalizowana. Cały „myk” polega na tym aby jej nie roztemperować. A zatem temperatura czekolady nie powinna przekroczyć górnego zakresu do jakiego ją podgrzewamy. Dla przypomnienia, każda z czekolad ma swój górny zakres i na profesjonalnych czekoladach do cukiernictwa możesz to sprawdzić na opakowaniu. Dla przykładu dla białej czekolady nie powinno to być więcej niż 29 stopni, a dla ciemnej 31-32 C.
  • Druga metoda polega na zaszczepianiu kryształów z części czekolady nieroztopionej. W tym celu ilość czekolady podziel na 3 równie części. 2/3 podgrzej do temperatury +/-  45 °C, następnie zdejmij miskę z garnka i dodaj pozostałą część czekolady. Dokładnie wymieszaj, do momentu aż wszystkie kawałki czekolady rozpuszczą się.

Ozdoby z czekolady na papierze do pieczenia

Papier do pieczenia to pomocne akcesorium, jeśli planujesz wykonać czekoladowe ozdoby na tort. Jak zrobić tego rodzaju dekoracje? Rozpuszczoną czekoladę wystarczy wylać lub rozsmarować na arkuszu, nadać masie pożądany kształt, a następnie pozostawić do zastygnięcia. W taki sposób możesz przygotować cienki blok czekoladowy do połamania lub różnorodne płatki.

Do przygotowania ozdób z czekolady na papierze do pieczenia można również wykorzystać szpatułki i worki cukiernicze – dzięki nim możesz tworzyć precyzyjne dekoracje różnego rodzaju. Pod arkusz papieru warto podłożyć szablon, aby tworzenie ozdób było łatwiejsze. Na rynku można znaleźć gotowe szablony lub przygotować taki samodzielnie.

Bardzo dobrą alternatywą dla papieru do pieczenia jest tzw. folia gitarowa Jest ona przeznaczona specjalnie do pracy z czekoladą, a dodatkową zaletą jest, że czekolada od strony folii będzie mieć większy połysk. Na folii możesz rozprowadzić również wcześniej barwniki na bazie masła kakaowego, a dopiero na nie wylać czekoladę.

Jak zrobić napis na torcie z czekolady?

Kwestia tego, jak zrobić napis z czekolady, nie jest skomplikowana. Do tego celu również możesz wykorzystać papier do pieczenia oraz odpowiednio dobraną tylkę – w zależności od tego, jaki styl liter chcesz uzyskać. Pamiętaj o tym że czekolada w tutce lub worku będzie dosyć szybko zastygać.

Jeśli chcesz więcej dowiedzieć się o sposobach temperowania czekolady, zajrzyj na naszego bloga do wcześniejszego wpisu 5 sposobów temperowania czekolady.

Sprawdź nasze produkty