CZEKOLADA  Liczba produktów: 13.

CZEKOLADA

Najprostsze rozróżnienie czekolad możemy zrobić w oparciu o zawartość miazgi kakaowej. Im więcej miazgi tym czekolada jest bardziej wytrawna, mniej słodka i zdrowsza.Czekolady dzielimy na: czekoladę białą w kolorze białym ( zawiera ok. 33% masła kakowego),  czekoladę mleczną w kolorze „kawa z mlekiem” (zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakao...

Najprostsze rozróżnienie czekolad możemy zrobić w oparciu o zawartość miazgi kakaowej. Im więcej miazgi tym czekolada jest bardziej wytrawna, mniej słodka i zdrowsza.Czekolady dzielimy na: czekoladę białą w kolorze białym ( zawiera ok. 33% masła kakowego),  czekoladę mleczną w kolorze „kawa z mlekiem” (zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej), czekoladę deserową w kolorze brązowym (zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej) i czekoladę  gorzką w kolorze ciemno brązowym (zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej).

Więcej

Podkategorie

BIAŁA CZEKOLADA

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Czekolada biała, przez niektórych nie uznawana za czekoladę, a przez niektórych wręcz przeciwnie. biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego Temperatura wytwarzania 27,9–30,5°C. Niektórzy smakosze wyrażają pogląd, że ten wyrób nie jest czekoladą ze względu na brak zawartości miazgi kakaowej. Najczęściej stosowana do pralin, deserów, tabliczek czekolady, musów czekoladowych.

MLECZNA CZEKOLADA

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Czy istnieje ktoś, kto nie lubi czekolady? Chyba tylko aspekty zdrowotne potrafią powstrzymać przed jej konsumpcją. Mleczną słodycz kochają wszyscy - i małe, i duże łasuchy. Jednym z ciekawszych sposobów jej podania jest wariant płynny, np. w postaci fontanny. Aby ją przygotować, wystarczy dobrej jakości czekolada o podwyższonej zawartości tłuszczu kakaowego, by pięknie płynęła po kaskadach fontanny. Zastosowań mlecznej czekolady jest wiele, co potwierdzają liczne wypowiedzi i opinie naszych Klientów. 

Słodki i zdrowy smakołyk

Czekolada mleczna jak wskazują badania, jest najbardziej lubiana i najczęściej kupowana. W porównaniu do czekolady deserowej  zawiera mniej miazgi kakaowej. W jej skład wchodzi: mleko lub proszek mleczny, cukier, lecytyna i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Smakołyk ten jest bogaty w mikro i makro element, jednakże warto pamiętać o kaloryczności. Jedna tabliczkaczekolady  mlecznej to ok. 530 kcal. Zjedzenie z umiarem kilku kostek czekolady da nam przede wszystkim zastrzyk energii i poprawi nastrój.  

Czekolada mleczna - must have w każdej kuchni

Opinii na temat tego, czy warto trzymać w domu coś słodkiego na przysłowiową "czarną godzinę", jest naprawdę wiele. Jeśli jednak nie chcesz podjadać tradycyjnych kostek, postaw na wariant w dropsach. Dropsy są mniejsze niż kostka czekolady, a możliwości przyrządzenia samodzielnie czegoś pysznego z nich o wiele więcej. Raz, że podszkolisz się w kuchni, a dwa, że będziesz dokładnie wiedzieć, co jesz. Z  mleczną czekoladą przygotujesz polewy do ciast i tortów, ganache i korpusy do pralin, mus czekoladowy do deseru, czekoladę pitną, dodasz do babeczek; słowem - do praktycznie każdego słodkiego wypieku. 

Fontanna z mlecznej czekolady

Bardzo interesującą opcją jest wykorzystanie mlecznej czekolady do zrobienia efektownej fontanny lub fondue. To świetny pomysł na imprezę okolicznościową typu wesele, urodziny czy sylwestra. Klienci naszego sklepu coraz częściej stawiają na czekoladowe fontanny i dzielą się z nami swoimi opiniami. Najbardziej popularna jest wersja z owocami. Nie dość, że takie połączenie rewelacyjnie smakuje, to jeszcze wprawia w zachwyt wszystkich gości. Co rusz czytamy, że nasza czekolada jest warta każdej ceny, aby w ten sposób właśnie oczarować uczestników przyjęcia. 

Na co zwrócić uwagę kupując czekoladę

Klienci naszego sklepu maja do wyboru różne warianty płynności czekolady. W zależności od zastosowania warto zwrócić uwagę ile kropli na opakowaniu zaznacza producent. Czekolady mogą różnić się pochodzeniem. Większość upraw kakaowca znajduje się w Afryce, 70% na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Oprócz czekolad standardowych proponujemy czekolady z linii Origin, charakteryzujące się jednorodnym pochodzeniem ziarna kakao z danego regionu lub plantacji. Oprócz regionu pochodzenia czekolady, część producentów wskazuje na rodzaj ziarna z którego jest produkowana: Trinitario, Forestero lub Criollo, co dodatkowo podkreśla wyjątkowość i szlachetność tych czekolad. Od jakiegoś czasu w ofercie pojawiły się czekolady słodzone maltitolem lub stevią i sa zdrowszą wersją słodkości.

Zachęcamy do zapoznania się z naszym bogatym asortymentem i poeksperymentowania z różnymi rodzajami czekolad. Jesteśmy pewni, że kto raz spróbuje naszych słodkości, już nigdy nie będzie chciał z nich zrezygnować.

 

CZEKOLADA DESEROWA

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Czekolada deserowa, potocznie bardzo często nazywana jest czekoladą ciemną. I to jest fakt, bo w odróżnieniu do czekolady mlecznej zawiera więcej miazgi kakaowej. W jej skład wchodzi miazga kakaowa, cukier, lecytyna oraz tłuszcz kakaowy lub inne dodatki. Najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej. Jest zdecydowania zdrowsza od czekolad białej i mlecznej. Doskonała do czekolady pitnej i deserów!

CZEKOLADA KOLOROWA...

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!
Idealny balans pomiędzy kolorem i smakiem. Dodaj ekscytujące kolory i świeże aromaty owocowe w kaletkach czekolady. W ofercie mamy również czekolady składające się wyłącznie z naturalnych skłądników.

CZEKOLADA DO FONTANNY

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Czekolada do fontanny w odróżnieniu od klasycznych czekolad posiada wyższą zawartość masła kakaowego, dzięki czemu odznacza się większą płynnością. W przeciwieństwie do klasycznych czekolad nie potrzeba do niej dodawać oleju. W fontannach może płynąć również zwykła czekolada, wymaga ona jednak w większości przypadków rozcieńczenia małą ilości oleju lub masłem kakaowym. Wśród czekolad typowo do fontann dostępne są głównie czekolada mleczna i deserowa. Wybierając czekoladę najważniejszą informacją jaką powinniśmy posiadać jest wielość i pojemność fontanny oraz ilość gości jaka chcemy poczęstować. Najlepszym zobrazowaniem jest przeliczenie na wielkość tabliczki 100 g. Jedna tabliczka = 2 osoby, czyli na 10 osób przeciętnie wystarczy 1 kg czekolady. 

CZEKOLADA DO FONDUE

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Fondue czekoladowe, to jeden z ulubionych deserów. Do fondue możemy użyć każdą z czekolad. Nie musi ona być tak płynna jak do fontann. Kaletki czekoladowe, wystarczy wsypać do podgrzewanej miseczki i poczekać aż się powoli rozpuszczą. Czekolada nie zgęstnieje tak długo jak będzie podgrzewana. Oprócz czekolad klasycznych takich jak mleczna, deserowa i biała, możemy rozpuszczać kaletki kolorowe o różnych smakach.

CZEKOLADA DO SPA

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR!

Czekolada do masażu i zabiegów w SPA, powinna zawierać w sobie wysoką ilość miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego, które są bogate w wiele składników odżywczych i pielęgnacyjnych dla skóry. Nie na darmo wieki temu, czekolada nazywana była  "Napojem bogów", ze swojego pozytywnego wpływu na psychikę i zmysły człowieka. Jej zapach i wartości odżywcze poprawiają samopoczucie i humor. Zabiegi na bazie prawdziwej czekolady mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Działają relaksująco, uspokajająco ,są źródłem energii dla całego ciała i umysłu. Czekoladowe Spa szczególnie polecane jest osobom zestresowanym i zapracowanym.

CZEKOLADA DO PICIA

Czekolada do picia

Prawie każdy uwielbia pić gorącą czekoladę – napój, który idealnie pasuje do chłodniejszych dni i zimowej aury. Jest słodki, pachnie nieziemsko i przyjemnie roztapia się na języku. Wybierany w kawiarni często jest przystrojony bitą śmietaną, korzennymi przyprawami lub też słodkimi piankami. Jednak nie zawsze możemy sobie pozwolić na to, by odwiedzić ulubione miejsce, w którym ją podają. Nierzadko też w naszej okolicy nie ma żadnego lokalu wartego uwagi. W tym przypadku dobrze jest postawić na czekoladę do picia przyrządzaną w domu.

Belgijska czekolada do picia

Gotowe mieszkanki stanowią duże ułatwienie. Korzystając z nich, upraszczasz sobie przygotowanie napoju, ponieważ nie musisz specjalnie wybierać czekolady i roztapiać jej w mleku. Wystarczy tylko, że rozpuścisz produkt w ulubionym płynie. A może być to nie tylko woda czy też mleko, w kulinarnych eksperymentach sprawdzą się też roślinne napoje (np. sojowy, migdałowy czy ryżowy) oraz pulpy owocowe, które odmienią smak klasycznej czekolady. Po szybkim wymieszaniu będziesz mógł się delektować aksamitnym smakiem. Ten wspaniały napój przyda się nie tylko na zimowe wieczory, ale również i w letnie upały, ponieważ możesz go przygotować w schłodzonej formie, takiej jak np. schłodzone czekoladowe frappe lub smoothie.  Ponadto Twój wybór nie musi się ograniczać tylko do zwykłej mlecznej wersji – do wyboru masz również smaki bardziej gorzkie, a także białą czekoladę i różową Ruby.

Każda opcja jest wyjątkowa, ponieważ produkty, które znajdują się w naszym sklepie, są starannie dobierane, dzięki czemu wpasują się doskonale w Twój gust i z pewnością sięgniesz po więcej. Ich skład oparty jest na prawdziwej czekoladzie z ziarna kakao, co wpływa na doskonały smak. Do czekolady możesz dodać ulubione przyprawy, które nadadzą ciekawe nuty smakowe i niezwykły aromat. Wśród naszych propozycji znajdziesz również ciekawe dodatki, które z pewnością okażą się inspirujące i odmienią Twój napój, zapewniając mu bogactwo smaku.

Czekoladowa klasyka

Oferujemy szeroką gamę czekolad w proszku i dropsach, których zadaniem jest dostarczenie Ci chwil radości wypełnionych doskonałym smakiem. Ceny produktów są zróżnicowane, ponieważ każde opakowanie różni się wagą i rozmiarem. Będą one również uzależnione od rodzaju wybranej przez Ciebie czekolady. Nasz sklep cieszy się świetnymi opiniami, ponieważ zawsze dokładamy wszelkich starań, by sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednych klientów. Nigdy nie idziemy na łatwiznę, dlatego produkty są wybrane przez nas pod względem najwyższej jakości, która sama w sobie ma stanowić gwarancję smaku. Nie oferujemy produktów, które opierają się wyłącznie na konserwantach i sztucznych aromatach. Jeżeli chcesz się cieszyć prawdziwą czekoladą do picia, to postaw na nasze doświadczenie, by potem móc się delektować chwilami spędzonymi nad kubkiem napoju.

 

PAPILOTKI DO PRALIN I...

Papilotki do pralin i trufli czekoladowych są elementem dekoracyjnym i użytkowym. Nazywane są również foremkami, papierkami lub kapsułkami do czekoladek. Dlaczego warto kupić papiloty do pralin? 

Papilotki do pralin mają zastosowanie praktyczne. Używa się ich podczas wykładania czekoladek do degustacji i poczęstunku, jak również podczas transportu w kartonikach. Dzięki nim:

  • bez problemu wyjmiecie pralinkę z pudełeczka, nie brudząc sobie rąk

  • podkreślą efektownie i stylowo wygląd czekoladowych pralin i trufli ,

Papierowe papiloty dostępne są w wielu kolorach i rozmiarach, dzięki czemu można dopasować je wielkością czekoladowego wyrobu.

Papilotki mają również zastosowanie w deserach i mini porcjach bankietowych ciast i ciasteczek.

 

FORMY DO PRALIN I...

Lubisz czekoladę, a może chcesz nauczyć się przygotowywać ją samodzielnie? Ten popularny i ponadczasowy przysmak kochają niemal wszyscy, ponieważ zachwyca głębokim, powoli rozpływającym się w ustach smakiem. Foremki do czekolady pozwolą Wam stworzyć własne, oryginalne słodkie przysmaki

Jakie formy do czekolady wybrać?

Profesjonalne formy do czekolady powinny być wykonane z trwałego materiału takiego jak np. poliwęglan. Dobrej jakości forma zapewnia doskonały kształt, połysk i  łatwość pracy z czekoladą. Formy do czekolady zawierają przeciętnie, w zależności od wielkości i wagi tabliczki, od 2 do 6 wgłębień na czekoladę lub 21 do 28 wgłębień na pralinki. Formy do czekolady dzielimy na klasyczne i nowoczesne. Coraz częściej można spotkać oryginalne wzory tabliczek czekolady, batonów i pralin, zaprojektowane przez światowej sławy Chocolateriów. Wiodącym producentem profesjonalnych form do wylewania czekolady są belgijska firma Choclateword  , niemiecka Hans Brunner oraz włoska Pavoni 

Często spotykane silikonowe formy do czekolady nadają się bardziej do użytku domowego, aczkolwiek często można spotkać wiele ciekawych zestawów do tworzenia oryginalnych prezentów. 

Niezależnie od rodzaju formy, pamiętajmy, że czekolada aby była pięknie błyszcząca powinna być zatemperowana. Więcej przeczytasz o tym procesie na naszym blogu  w artykule 5 SPOSOBÓB TEMPEROWANIA CZEKOLADY

PRODUKTY CZEKOLADOWE

Kategoria obejmuje artykuły, które w swoim składzie mają czekoladę lub tłuszcz kakaowy, ale nie są czystą czekoladą. Zaliczają się do nich pasty i kremy czekoladowe do smarowania i wypełniania. Należy do nich również masło kakaowe czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany z ziaren kakaowca oraz miazga kakaowa, drobne pokruszone ziarna kakaowca. 

DEKORACJE Z CZEKOLADY

DRODZY KLIENCI. W SEZONIE LETNIM PODCZAS UPAŁÓW CZEKOLADA NARAŻONA JEST NA ROZPUSZCZENIE POD WPŁYWEM WYSOKICH TEMPERATUR. JEŻELI CHCĄ PAŃSTWO MIEĆ GWARANCJĘ NIE ZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY PROSZĘ WYBRAĆ DODATKOWO OPAKOWANIE STYROPIANOWE DO TRANSPORTU. W PRZECIWNYM NIE PONOSIMY ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA STAN W JAKIM DOTRZE DO PAŃSTWA ZAMÓWIONY TOWAR! ZE SWOJEJ STRONY ZAPEWNIAMY, ŻE DOKŁADAMY WSZELKICH STARAŃ BY MOŻLIWIE NAJLEPIEJ ZABEZPIECZYĆ PRZESYŁKĘ, JEDNAKŻE TRANSPORT W WYSOKICH TEMPERATURACH NIE SPRZYJA WARUNKOM ZACHOWANIA NIEZMIENIONEJ POSTACI CZEKOLADY I PRODUKTÓW ŁATWO TOPLIWYCH.

Produkty 1 - 13 z 13

Przejdź do góry