Agar – co to jest i jak używać?
Agar to substancja zagęszczająca i żelująca, która znajduje szereg zastosowań w cukiernictwie. Ma ona roślinne pochodzenie, w związku z czym jest chętnie wykorzystywana jako zamiennik popularnej żelatyny. Tworzy się ją z alg morskich, które poddawane są obróbce na różne sposoby, dzięki czemu możemy ją zakupić w różnorodnych formach – w proszku, granulkach, a nawet kostkach. Agar – co to, jakie ma właściwości, jak go używać i gdzie kupić? Zapraszamy do zapoznania się z odpowiedziami na powyższe pytania w naszym artykule.
Agar – co to za substancja?
Jak wspomnieliśmy, agar jest substancją pochodzenia roślinnego, która stanowi doskonały zamiennik odzwierzęcej żelatyny. Jego ogromną zaletą jest fakt, że nie posiada barwy, smaku ani zapachu, dlatego jego zastosowanie wpływa jedynie na konsystencję potrawy bądź deseru. Wiele osób obawia się, że obco brzmiąca nazwa wiąże się z właściwościami niekorzystnymi dla zdrowia, jednak jest wręcz przeciwnie – agar jest bogaty w witaminy E, K, B i kwas foliowy, a ponadto stanowi źródło błonnika i minerałów, takich jak wapń.
Agar to bezpieczna substancja, którą można stosować na co dzień podczas gotowania i przygotowywania wielu deserów. Warto jednak mieć na względzie, że jego spożywanie może być w pewnym zakresie niekorzystne dla osób przejawiających problemy trawienne bądź też nietolerancję laktozy.
Agar do ciasta, żelków, dżemów – do czego jeszcze można go wykorzystać?
Ze względu na właściwości zagęszczające i żelujące agar do ciasta, dżemów i wiele innych wyrobów będzie doskonałym wyborem. Możemy dodać go do galaretek, musów, polew, kremów i sosów, a także produktów mlecznych, pianek, cukierków czy frużeliny. Warto również podkreślić, że roślinne pochodzenie agaru sprawia, że świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach przeznaczonych dla osób na diecie roślinnej – w tym na przykład do wegańskiego sernika z orzechów bądź tofu. Agar znajdzie ponadto swoje zastosowanie w takich słodkościach, jak panna cotta. W zależności od jego ilości uzyskamy inną konsystencję, a jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do pracy z żelatyną, ucieszy nas fakt, że proporcje wyglądają podobnie – choć oczywiście zależy to również od producenta wyrobu.
Agar – jak używać i czym różni się w stosunku do żelatyny?
Porównując agar z żelatyną znajdziemy wiele podobieństw, ale i różnice. Obie substancje pęcznieją w zimnej wodzie. Warto jednak podkreślić, że agar szybciej zastyga i nie wymaga chłodzenia, a ponadto może być doprowadzony do wrzenia i nie utraci swoich właściwości. Desery z dodatkiem agaru mają ponadto bardziej stałą formę, lecz o mniejszej sprężystości w porównaniu do wyrobów z żelatyną.
Jeżeli więc zależy nam na stworzeniu roślinnego deseru oraz na wyżej wymienionych atutach, zamiast żelatyny wybierzmy agar. Jak używać tej substancji? Wystarczy, że rozpuścimy ją w ciepłej wodzie i dodamy do przygotowywanego wyrobu – wówczas rozpocznie się proces tężenia.
Agar – ile na litr?
Kupując agar należy pamiętać, że jego odmiany mogą posiadać nieco inne właściwości żelujące, dlatego przed zastosowaniem substancji warto zapoznać się z opisem produktu. Najczęściej na jedną łyżeczkę żelatyny przypadka od pół do dwóch łyżeczek agaru – proporcje mogą być więc w niektórych przypadkach takie same, w innych natomiast znacznie się różnić. W razie potrzeby stężoną substancję można rozpuścić, a następnie zagęścić lub rozcieńczyć.
Agar – gdzie kupić?
Jeśli poszukujemy agaru do zastosowania w cukiernictwie, warto zapoznać się z ofertą naszego sklepu Cukieteria.pl. W naszym asortymencie znaleźć można produkty o różnej pojemności i wydajności, w tym zarówno duże opakowania dla profesjonalnych cukierni, jak i te niewielkie, które sprawdzą się w przypadku zastosowania domowego. Oferujemy również szereg innych substancji zagęszczających, takich jak pektyna, guma guar, ksantanowa czy tragakantowa. Wszystkie produkty pochodzą od zaufanych producentów i cechują się korzystną ceną, która pozostaje w atrakcyjnym stosunku z jakością. Zapraszamy do zakupu agaru do ciasta i innych deserów oraz wyrobów cukierniczych!