Agar-agar to naturalna substancja o właściwościach żelujących, zagęszczających i stabilizujących. Pozyskiwana z czerwonych wodorostów, przeznaczona do stosowania w żywności. Jako dodatek spożywczy oznaczana jest symbolem E406. Produkty z dodatkiem agaru należy doprowadzić do wrzenia, a następnie umieścić w warunkach chłodniczych w celu stężenia. Dozowanie jest zależne od rodzaju produktu i wynosi od 5 do 40 gramów na kilogram produktu. Możliwości zastosowania agaru - żywność, biotechnologia, farmacja, chemia, produkty stomatologiczne, kosmetyki. Właściwości agaru - wysoce hydrofilowa cząsteczka, która wykazuje tendencję do tworzenia grudek; pozwala na uzyskanie elastycznego żelu.

DOZOWANIE |
kremy niskotłuszczowe |
0.5-1 g/kg |
aromatyzowane napoje mleczne |
1-2 g/kg |
lekkie kremy o długim okresie przydatności do spożycia |
2-5 g/kg |
produkty mleczne, sosy, zupy |
5-10 g/kg |
ciasta, ciastka, lody, mieszanki deserów instant |
5-10 g/kg |
produkty na bazie ryb |
5-10 g/kg |
produkty o niskiej zawartości tłuszczu |
5-10 g/kg |
wyroby cukiernicze |
10-20 g/kg |
produkty dietetyczne |
20-40 g/kg |

Składniki: agar agar (E406).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci.




