

Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.
AGAR-AGAR - to substancja węglowodanowa pozyskiwana z alg morskich (krasnorostów) o właściwościach żelujących i zagęszczających. Agar-agar jako naturalny dodatek spożywczy (E406) ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie oraz neutralnym smaku i zapachu. Przeznaczony jest do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Wykazuje słabsze właściwości żelujące w produktach o wyższej kwasowości (w środowisku kwaśnym). Pozwala na tworzenie termo-odwracalnych galaretek - produkty można wielokrotnie podgrzewać i ponownie żelować. Produkty z dodatkiem agaru nie nadają się do mrożenia. Agar należy dodawać do produktu na zimno, po dokładnym wymieszaniu z produktem podgrzać do temperatury 90°C, a następnie pozostawić do ostudzenia. Produkty z dodatkiem agaru nie wymagają chłodzenia podczas procesu żelowania (punkt żelowania agaru to 60°C). Galaretki wytwarzane z dodatkiem agaru charakteryzują się mało elastyczną strukturą. Jest to naturalna substancja żelująca odpowiednia do spożycia przez wegan i wegetarian. Stosowany jest przede wszystkim do produkcji galaretek oraz zagęszczania produktów. Idealnie sprawdzi się do produktów wytwarzanych wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego - roślinny zamiennik żelatyny.
Składniki: substancja żelująca: agar-agar (E406).
Sposób użycia:
agar najpierw namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać do gorącej masy;
zalecane dozowanie od 8 do 12 gramów agaru na 1 kilogram masy;
moc żelująca - powyżej 850 g/ml;
punkt żelujący - od 32 do 42°C.
Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: SOSA226
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: FOODCOLOURS293
Indeks: SOSA225
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: LIV18
Dekoracyjne pudełko świąteczne.
Indeks: KERRY56
Marka: RAVIFRUIT PULPY KERRY
Przecier z owoców mandarynki (90%) z dodatkiem cukru (10%).
Indeks: BARIMA02
Marka: BARBARA LUIJCKX
Ciemna czekolada o uniwersalnym zastosowaniu - produkt w postaci drobnych pastylek formowanych z zatemperowanej czekolady.
Indeks: LOVENATURE15
Marka: LOVE NATURE
Seria suszonych kwiatów jadalnych o wyjątkowym smaku i aromacie. Idealne do dekoracji cukierniczych oraz jako dodatek do potraw czy napojów. Naturalny sposób na efektowną prezentację Twoich wyrobów.
Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.