Jak zrobić tort bezowy?

Tort jest jednym z najpopularniejszych rodzajów wypieków, który niezmiennie od obowiązujących w cukiernictwie trendów nigdy nie traci na popularności. Ten deser świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach, również w wariancie bezowym.

Nie da się ukryć, że stworzenie dobrego tortu bezowego to prawdziwa sztuka, zwłaszcza że upieczenie bezy wymaga wprawy oraz dużych pokładów cierpliwości. Z tego względu zaserwowanie tej słodkości to niełatwe zadanie. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić bezowy tort, który zachwyci wszystkich.

Jak zrobić dobry tort bezowy?

Warto postarać się o upieczenie okazałego tortu bezowego z kilku powodów. Jeden z najważniejszych stanowi oczywiście smak, jaki uzyskuje się na drodze połączenie kruchej bezy z aksamitnym kremem oraz świeżymi owocami. Słodycz jest tutaj wyraźnie wyczuwalna, jednak wszystkie elementy dobrze przygotowanego tortu powinny składać się w harmonijną całość. Dzięki temu już pierwszy kęs deseru daje ogromną satysfakcję.

Wiedząc, jak zrobić tort bezowy, można również puścić nieco wodze fantazji, tworząc coraz to wymyślniejsze odmiany takiego deseru. Warto chwytać po nowe kombinacje smakowe, w tym wykorzystanie wanilii, cytryny czy czekolady.

Duże pole do popisu mają również wielbiciele ozdobnych dekoracji na torcie, jako że wierzch bezy jest idealnym miejscem do stworzenia pięknej kompozycji z owoców i bitej śmietany.

Jak zrobić bezowy tort? Wybór odpowiednich składników

Żaden wypiek nie wyjdzie dobrze, jeśli nie zostanie przygotowany na bazie wysokiej jakości składników. W odniesieniu do bezy jest to szczególnie ważne, jako że uważa się ją za jedną z trudniejszych do zrobienia. Jak więc wybrać odpowiednie składniki, aby dodatkowo nie utrudnić sobie procesu przygotowania deseru?

Potrzebne będą cukier puder, sok z cytryny, a także opcjonalnie aromat, jeśli beza ma być nieco urozmaicona. Nie da się jednak ukryć, że to świeże jajka stanowią absolutną podstawę. Nie ma specjalnie znaczenia w jakiej temperaturze będą białka, ważne jedynie, aby nie wyższej niż pokojowa. Żółtka można wykorzystać do innego przepisu, natomiast białka potraktować jako podstawę powstającej bezy.

Kluczem do sukcesu przy robieniu tortu bezowego zdecydowanie jest odpowiednie ubicie białek. Na szkoleniach w naszej Akademii Cukierniczej białka ubijamy od razu z cukrem pudrem przez 15 minut. Na samym końcu dodajemy sok cytrynowy. Ubijanie bezy należy kontrolować, aby jej nie bić. Piana powinna być sztywna, w przeciwnym razie beza może  się nie udać.

Jak sprawdzić, czy białka na bezę zostały ubite odpowiednio? Na sam koniec warto lekko przechylić naczynie, sprawdzając tym samym, czy piana jest sztywna i nie spływa ze ścianek.

Przepis na bezę:

450g   Cukru pudru

215g   Białka

  12g   Soku z cytryny

   1g aromatu

Bałko ubijać z cukrem pudrem przez 15 minut

Na końcu dodać  sok z cytryny.

Wyszprycować lub wyłożyć masę za pomocą łopatki kauczukowej na papier do pieczenia lub matę silikonową wysuszyć w piekarniku w temperaturze 90-95ᵒC przez 90 minut

Tort bezowy – jak zrobić i upiec blaty do tego wypieku?

Gdy masa bezowa jest już przygotowana i nie ma wątpliwości co do jej sztywności, należy przejść do innego ważnego etapu, jakim jest pieczenie. W zależności od tego, jak duży planujemy gotowy tort, na papierze do pieczenia rysujemy równe okręgi o wybranej średnicy. Następnie masę wykładamy na papier, stając się zachować w miarę równe krawędzie. Należy jednocześnie pamiętać, że blaty bezowe nigdy nie są idealne i to właśnie w tym tkwi ich cały urok.

Kluczem do poprawnego upieczenia tak przygotowanych blatów bezowych jest dopasowanie odpowiedniej temperatury. Powinna ona być niższa niż przy standardowych wypiekach, czyli około 90-95°C. Dzięki zachowaniu takiej wartości bezy będą równomiernie wysychać. Niska temperatura zapobiega nadmiernemu przypiekaniu, co sprawia, że blaty zachowują swój jasny kolor.

Jak zrobić tort bezowy? Składanie wypieku

W pełni ostudzone blaty można już przekładać kremem. Nie powinien on być zbyt lejący, ponieważ może sprawić, że beza zbytnio przesiąknie wilgocią i zacznie się rozpadać. Jeśli tort bezowy ma być ze śmietaną, to do masy należy dodać serek mascarpone – ten składnik ustabilizuje konsystencję oraz doda smaku. Możesz również skorzystać ze specjalnego kremu roślinnego Decor HYPERLINK Up do ubijania, który wykazuje szczególna stabilność.

Górę tortu udekoruj również ubitym kremem ze świeżymi owocami.

Szkolenia z pieczenia bezy – warto uczyć się od Mistrzów.

Jeśli chcesz poznać sekrety pieczenia bezy obejrzyj jedno z naszych szkoleń on-line Beza różana z pistacjami i poziomkami lub szkolenie z Czarnej bezy . Zapraszamy również na szkolenia stacjonarne w Warsaw Academy of Pastry Arts.

Sprawdź nasze produkty