Wyjątkowa seria czekolad dla prawdziwych smakoszy - wytwarzanych z wyselekcjonowanych ziaren kakao o pojedynczym pochodzeniu. Unikalny profil smakowy i uniwersalne zastosowanie.
op. 1 kg Caraïbe 66% Valrhona - zrównoważona ciemna czekolada z nutami prażonych orzechów - kuwertura w kaletkach
Cudownie zrównoważona ciemna czekolada o łagodnym smaku. Subtelna gorycz i przyjemne nuty prażonych orzechów. Wzorcowa czekolada z mieszanki najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!
Opis produktu
Caraïbe, wzorcowa ciemna czekolada o zrównoważonym i łagodnym smaku!
Caraïbe to wzorcowa ciemna czekolada o idealnie wyważonym smaku. Subtelna gorycz, delikatne nuty drzewne i przyjemne akcenty prażonych orzechów. Wytwarzana ze starannie dobranych ziaren kakao o wyjątkowych profilach aromatycznych. Zrównoważona czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z: Dominikany, Ekwadoru, Jamajki i Togo. Mieszanka ziaren kakao pozwala na uzyskanie unikalnego smaku czekolady. Ciemna kuwertura czekoladowa to doskonała baza do klasycznych kremów i ganache oraz podstawa musów, lodów i sorbetów. Z kultową czekoladą przygotujesz także praliny, batony i inne wyroby formowane.
Wskazówki dotyczące parowania. Smaki, które doskonale komponują się z ciemną czekoladą Caraïbe, to: migdały, orzechy pekan, skórka cytrusowa, trawa cytrynowa, kawa, karmel, cynamon, wanilia.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Czekolada wytwarzana z mieszanki ziaren kakao pochodzących z: Dominikany, Ekwadoru, Jamajki i Togo.
Wzorcowa ciemna czekolada Caraïbe od Valrhona, szczegóły produktu:
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O PRODUKCIE | |
Nazwa handlowa | Caraïbe 66% |
Numer katalogowy | 12387 |
Rodzaj | ciemna czekolada |
Zawartość kakao | 66% |
Opakowanie | torba |
Masa netto | 1.0 kg |
Smak | zrównoważony, łagodny z subtelną goryczą |
Aromat | nuty drzewne, akcenty prażonych orzechów |
Barwa | intensywna, ciemna, brązowa |
Płynność | średnia (3/5) |
Przeznaczenie | czekolada cukiernicza |
Zastosowanie | kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety |
Forma | łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent | Valrhona |
Dystrybutor | Sempre Group |
Wyjątkowy skład wzorcowej ciemnej czekolady Caraïbe:
Składniki i alergeny: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny ekstrakt waniliowy; produkt może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka oraz soi.
Ciemna kuwertura czekoladowa (66% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe). Pochodzenie ziarna kakaowego: Dominikana, Ekwador, Jamajka, Togo.
Jak przechowywać ciemną czekoladę?
Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji). Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.
Kompozycja i wartość odżywcza czekolady Caraïbe:
KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW W CZEKOLADZIE | |
składnik główny | zawartość procentowa |
Ziarna kakao | 58.5 % |
Cukier | 32.4 % |
Tłuszcz kakaowy | 8.7 % |
Emulgator (lecytyna słonecznikowa) | 0.4 % |
Naturalny ekstrakt waniliowy | 0.02 % |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 2343 kJ/565 kcal |
Tłuszcz | 40.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 24.0 g |
Węglowodany | 37.0 g |
w tym cukry | 34.0 g |
Białko | 8.0 g |
Błonnik | 12.0 g |
Sól | 0.01 g |
Możliwości zastosowania ciemnej czekolady:
Główne zastosowania wzorcowej ciemnej czekolady, to kremy, ganache, musy, batony, lody i sorbety oraz powlekanie i formowanie wyrobów. Cudownie zrównoważona ciemna czekolada o łagodnym smaku. Subtelna gorycz i przyjemne nuty prażonych orzechów. Czekolada doskonale łączy się ze smakiem migdałów i orzechów pekan, świeżymi aromatami skórki z cytrusów i trawy cytrynowej oraz aromatami kawy, cynamonu, wanilii i karmelu.
ZASTOSOWANIE CIEMNEJ CZEKOLADY | |
CUKIERNICTWO | |
średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku | karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle |
WYPIEKI I DESERY | |
nadawanie smaku, oblewanie | kremy, ganache, glazury, musy, sosy |
LODY I SORBETY | |
nadawanie smaku | lody rzemieślnicze, sorbety |
Warunki procesu temperowania czekolady:
WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY | |||
RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA | T1 50-55°C | T2 28-29°C | T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27-28°C | T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA | T1 40-45°C | T2 26-27°C | T3 28-29°C |
Szczegóły produktu