DODATKI SPOŻYWCZE  Liczba produktów: 14.

DODATKI SPOŻYWCZE

Surowce i dodatki spożywcze wzbogacają pieczenie, gotowanie, dekorowanie, wypiekanie i inne czynności mające na celu przygotowanie potraw. Ułatwiają ich przygotowywanie, dzięki czemu praca w kuchni staje się nie tylko łatwa, ale też przyjemna. Dodatki spożywcze takie jak aromaty spożywcze, posypki do ciast, substancje żelujące, przeciwutleniacze...

Surowce i dodatki spożywcze wzbogacają pieczenie, gotowanie, dekorowanie, wypiekanie i inne czynności mające na celu przygotowanie potraw. Ułatwiają ich przygotowywanie, dzięki czemu praca w kuchni staje się nie tylko łatwa, ale też przyjemna. Dodatki spożywcze takie jak aromaty spożywcze, posypki do ciast, substancje żelujące, przeciwutleniacze itp. – wszystkie one mają na celu poprawę smaku, wyglądu oraz trwałości przygotowywanych przez nas potraw. W nowoczesnym cukiernictwie  i gastronomii, wysokiej jakości dodatki do przygotowywania żywności są "must have".

 

Więcej

Podkategorie

AROMATY SPOŻYWCZE

Aromaty spożywcze, najczęściej dodajemy do wypieków, kremów, past i innych produktów spożywczych by wzbogacić i podkreślić smak wyrobu. Smak często nawiązuje do koloru, a kolor do aromatu. Wzbogacają desery, podkreślają nutę smakową. Aromaty spożywcze najczęściej dodaje się do produkcji: soków, herbat, jogurtów, ciast, deserów oraz innych przekąsek. Aromaty spożywcze dostępne są w wielu rodzajach, których główny podział odnosi się do źródła ich pochodzenia. Mamy więc aromaty naturalne (pozyskiwane z roślin), identyczne z naturalnymi oraz sztuczne (wymyślone przez człowieka od podstaw). Używając aromatów, należy zawsze pamiętać o odpowiedniej ilości dodatku spożywczego.

 

DODATKI I POSYPKI...

Dodatki cukiernicze nadające teksturę lub stosowane jako dodatek teksturalny do dań i deserów. Różnego rodzaju tekstury dla wymagających cukierników i szefów kuchni. Dekoracje cukiernicze teksturalne to produkty profesjonalne, wśród których znajdziemy m.in chrupiące owoce liofilizowane pokryte masłem kakaowym odporne na działanie wilgoci, które zachowują swoją teksturę nawet dodane do lodów. Musujące posypki oblane czekoladą lub pokryte liofilizatem owocowym o wyjątkowej musującej teksturze oraz zaskakującym smaku i barwie. Chrupiące tekstury do dań wytrawnych wytwarzane z ziaren czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Suszone płatki kwiatów, chipsy owocowe i warzywne.

SUBSTANCJE ŻELUJĄCE I...

Substancje żelujące i zagęszczające odpowiadają za nadanie odpowiedniego wyglądu i konsystencji produktom końcowym. Są także wykorzystywane do nadawania produktom smaku, niektóre wykazują właściwości emulgujące, stabilizujące. Substancje żelujące mają zdolność do stabilizacji emulsji, lepszego wiązania wody oraz zapobiegania retrogradacji produktu. Należy używać ich zgodnie z przeznaczeniem oraz zalecanym dozowaniem. Substancje żelujące i zagęszczające dostępne są w wielu rodzajach i pochodzeniach, a co za tym idzie posiadają różne właściwości.

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Substancje słodzące oraz produkty funkcjonalne na bazie monosacharydów, syropy cukrowe, syrop oraz cukier inwertowany to produkty, których nie może zabraknąć w kuchni. Substancje słodzące mają różne właściwości: intensywnie słodzące, emulgujące, nadające teksturę, nawilżające. Należy pamiętać, aby środki słodzące stosować w produktach zgodnie z wytycznymi producenta oraz w oparciu o rozporządzenia regulujące kwestie dodatków do żywności.

 

PRZECIWUTLENIACZE I...

Substancje przeciw-utleniające i regulatory kwasowości są obecnie dodawane niemal do każdego produktu spożywczego. Nic w tym dziwnego, ponieważ odpowiadają za świeżość i stabilność mikrobiologiczną. Kupując regulatory kwasowości i inne produkty przeciwutleniające zapewniamy bezpieczeństwo produktom  poprzez hamowanie rozwoju bakterii.

 

SUBSTANCJE EMULGUJĄCE...

Emulgatory spożywcze pozwalają uzyskać lepszą jakość żywności, która ze względu na skład może mieć problem ze stałą konsystencją. Dzięki produktom oferowanym w tym dziale z łatwością stworzycie emulsje czy pianę. Emulgatory spożywcze nadają produktom jedwabistą, gęstą konsystencję, dzięki której przygotowywane potrawy będą bardziej atrakcyjne dla osób je spożywających,

 

PRODUKTY WANILIOWE

Wanilia to jedna z najdroższych przypraw świata. Nadaje nie tylko smak, ale przede wszystkim aromat naszym potrawą. Nic więc dziwnego, że produkty waniliowe są tak często stosowane w kuchni. Wanilia jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Laski wanilii z kolei stosowane są jako dodatek dekoracyjny. Najszlachetniejsza wanilia pochodzi z Madagaskaru tzw. Burbon. Używana jest w postaci lasek wanilii, past aromatycznych, czarnych pereł wanilii z ziarenek oraz kawioru waniliowego.

DODATKI DO DEKORACJI

Dodatki spożywcze oraz produkty pomocne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych. Zele dekoracyjne, produkty do zamrażania powierzchni, produkty do nabłyszczania, tworzenia dekoracji waflowych oraz jadalnych witraży.

Wysokiej jakości konfitura z płatków róży 
54,00 zł
Brak magazynie
Krem roślinny z dodatkiem cukru, gotowy do ubijania
8,90 zł
Produkty 1 - 14 z 14

Przejdź do góry