DODATKI SPOŻYWCZE  Liczba produktów: 5.

DODATKI SPOŻYWCZE

Surowce i dodatki spożywcze ułatwiające i wzbogacające pieczenie, gotowanie, dekorowanie, wypiekanie i inne czynności mające na celu przygotowanie potraw.


Podkategorie

AROMATY SPOŻYWCZE

Aromaty spożywcze, najczęściej dodajemy do wypieków, kremów, past i innych produktów spożywczych by wzbogacić i podkreślić smak wyrobu. Smak często nawiązuje do koloru, a kolor do aromatu. Wzbogacają desery, podkreślają nutę smakową. Nasza percepcja kojarzy np. kolor fioletowy z jagodą.

Wśród aromatów spożywczych rozróżniamy naturalne, identyczne z naturalnymi i sztuczne. Używając aromatów, należy zawsze pamiętać o odpowiedniej ilości dodatku spożywczego.

DODATKI I POSYPKI...

Dodatki nadające teksturę lub stosowane jako dodatek teksturalny do dań i deserów. Różnego rodzaju tekstury dla wymagających cukierników i szefów kuchni. Profesjonalne produkty do dekoracji cukierniczych oraz dań wytrawnych. Są to produkty takie, jak chrupiące owoce liofilizowane pokryte masłem kakaowym odporne na działanie wilgoci, które zachowują swoją teksturę nawet dodane do lodów. Musujące posypki oblane czekoladą lub pokryte liofilizatem owocowym o wyjątkowej musującej teksturze oraz zaskakującym smaku i barwie. Chrupiące tekstury do dań wytrawnych wytwarzane z ziaren czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Suszone płatki kwiatów, chipsy owocowe i warzywne.

SUBSTANCJE ŻELUJĄCE I...

Głównym zadaniem substancji żelujących oraz zagęszczających jest nadanie odpowiedniego wyglądu i konsystencji produktu końcowego. Są także wykorzystywane do nadawania produktom smaku, niektóre wykazują właściwości emulgujące, stabilizujące. Substancje te mają zdolność do stabilizacji emulsji, lepszego wiązania wody oraz zapobiegania retrogradacji produktu. Są to substancje różnego rodzaju i pochodzenia o zróżnicowanych właściwościach. Należy używać ich zgodnie z przeznaczeniem oraz zalecanym dozowaniem. 

SUBSTANCJE SŁODZĄCE

Substancje słodzące oraz produkty funkcjonalne na bazie monosacharydów, syropy cukrowe, syrop oraz cukier inwertowany. Substancje o zróżnicowanych właściwościach: intensywnie słodzących, emulgujących, nadających teksturę, nawilżających. Należy stosować w produktach zgodnie z wytycznymi producenta oraz w oparciu o rozporządzenia regulujące kwestie dodatków do żywności.

PRZECIWUTLENIACZE I...

Substancje przeciw-utleniające oraz regulujące kwasowość produktów spożywczych. Dodatki spożywcze wpływające na utrzymanie świeżości produktu oraz jego stabilność mikrobiologiczną. 

SUBSTANCJE EMULGUJĄCE...

Dodatki spożywcze pomagające w tworzeniu emulsji oraz pian. Substancje pomocnicze przy produkcji mało trwałych struktur takich, jak pianki, musy.

PRODUKTY WANILIOWE

Produkty wytwarzane na bazie wanilii do nadawania smaku, aromatu, barwy. Stosowane jako dodatek dekoracyjny, uzupełniający. Produkty o wszechstronnym zastosowaniu.

DODATKI DO DEKORACJI

Dodatki spożywcze oraz produkty pomocne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych. Zele dekoracyjne, produkty do zamrażania powierzchni, produkty do nabłyszczania, tworzenia dekoracji waflowych oraz jadalnych witraży.

Produkty 1 - 5 z 5

Przejdź do góry