Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Słodkości bez przemyślanej ozdoby są jak potrawy bez odpowiednich przypraw. Można je w taki sposób przygotować, ale każdy wie, że przy odrobinie wysiłku efekt przecież może być znacznie lepszy. Dlatego zdecydowana większość cukierników wybiera dekorowanie swoich wypieków ozdobami wykonanymi własnoręcznie bądź kupionymi w sklepach z tego typu asortymentem. Przyozdobione torty czy ciasta wyglądają imponująco, estetycznie, a poza kubkami smakowymi cieszą również oko. Klient ma dodatkowo poczucie, że jego zamówienie zostało wykonane w sposób zindywidualizowany.
Przede wszystkim musisz wybrać dobrej jakości czekoladę. Najlepiej, żeby miała jak najwyższą zawartość kakao, wtedy ozdoby nie tylko będą świetnie wyglądały, ale także smakowały.
Czekoladę najlepiej rozpuszczać w kąpieli wodnej. Pamiętaj, żeby miska była sucha, a czekolada się nie rozwarstwiła oraz nie miała kontaktu z powierzchnią wody. Podczas przygotowywania warstwy czekolady do wycinania ozdób pamiętaj, żeby nie była zbyt cienka. Zapobiegnie to uszkodzeniu i łamaniu się dekoracji. Do wycinania i formowania ozdób warto przygotować sobie zawczasu zestaw potrzebnych akcesoriów, np. wykałaczki, wałek, szpryce, foremki, które umożliwią precyzyjną pracę.
Pamiętaj, aby czekolada była prawidłowo zatemperowana, w przeciwnym razie materiał na ozdoby stanie się bardzo kruchy i łamliwy, a same dokoracje szybko pokryją się szarym nalotem.
Wiadomo, nie każdy posiada takie umiejętności bądź dysponuje odpowiednią ilością czasu, by samemu zrobić dekoracje z czekolady od podstaw. W takiej sytuacji prościej jest zdać się na profesjonalne sklepy, które oferują tego typu gotowe rozwiązania, z których sam możesz skomponować wymarzoną dekorację.
Najlepsze elementy, z których powstają czekoladowe aranżacje ozdabiające słodkości, to te uniwersalne. Czekoladowe posypki, wiórki, ołówki, rollsy oraz kora nadadzą nie tylko smak, ale także ubarwią monochromatyczny krem, nadając tortowi elegancji. Z nimi wykończysz każdy deser, nawet jeśli nie planujesz wykonać żadnego konkretnego motywu.
Również dekoracje okolicznościowe przydadzą się przy bardziej sprecyzowanym zamówieniu. Kulki świetnie się sprawdzą w momencie, kiedy chcesz wyczarować drogę mleczną na urodziny małego astronauty. Łącząc je z gotowymi listkami albo różnego gatunku kwiatami, stworzysz kompozycję dla zapalonej florystki. Ażurki czekoladowe to prosty i efektowny sposób dekoracji nie tylko tortów. Ich perfekcyjnie wykrojone kształty dodadzą wyrafinowania każdej słodkości. Na końcu pozostają płaskie figurki - znajdziesz tu mnogość kształtów, rozmiarów oraz stylów. Wystarczy wybierać te, które najlepiej oddadzą charakter danej okazji.
Jak widać, tak naprawdę potrzeba niewiele do stworzenia idealnych dekoracji z czekolady. Potrzebujesz jedynie własnej wyobraźni, aby zwykły deser zamienić w małe dzieło sztuki.