Czekolada mleczna jak wskazują badania, jest najbardziej lubiana i najczęściej kupowana. W jej skład oprócz miazgi kakaowej wchodzi: mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5°C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlec...
Czekolada mleczna jak wskazują badania, jest najbardziej lubiana i najczęściej kupowana. W jej skład oprócz miazgi kakaowej wchodzi: mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5°C. Zwykle czekolada ta zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej ogółem, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% suchej odtłuszczonej masy kakaowej, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 25% tłuszczu ogółem. Doskonała do pralin, deserów czekoladowych, musów, pralin i fontanny.