Kakao pochodzi z ziarna kakaowca, zwiera w sobie m.in. białko, tłuszcz, teobrominę i kofeinę. Napój przygotowywany przez Azteków nazywany był napojem bogów, ze względu na swoje pobudzające i zdrowotne właściwości. Zarówno kakao jak i miazga kakaowej zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Wartość energetyczna 1 łyżki st...
Kakao pochodzi z ziarna kakaowca, zwiera w sobie m.in. białko, tłuszcz, teobrominę i kofeinę. Napój przygotowywany przez Azteków nazywany był napojem bogów, ze względu na swoje pobudzające i zdrowotne właściwości. Zarówno kakao jak i miazga kakaowej zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Wartość energetyczna 1 łyżki stołowej kakao to ok. 12 kcal. Najlepiej jest wybierać kakao bez żadnych dodatków. W cukiernictwie stosuje się kakao klasyczne i odtłuszczone 10-12%.