FORMY DO CIAST I DESERÓW  Brak produktów w tej kategorii.

FORMY DO CIAST I DESERÓW

Formy do pieczenia ciast i deserów to niezbędnik każdego miłośnika słodkich wypieków. Dzięki postępowi w cukiernictwie do naszej dyspozycji mamy tradycyjne blachy do pieczenia, formy aluminiowe i papierowe do wypieków, maty silikonowe, foremki i ranty do ciasteczek czy też bardzo praktyczne i łatwe w użyciu formy silikonowe. Jeżeli jesteśmy miło...

Formy do pieczenia ciast i deserów to niezbędnik każdego miłośnika słodkich wypieków. Dzięki postępowi w cukiernictwie do naszej dyspozycji mamy tradycyjne blachy do pieczenia, formy aluminiowe i papierowe do wypieków, maty silikonowe, foremki i ranty do ciasteczek czy też bardzo praktyczne i łatwe w użyciu formy silikonowe. Jeżeli jesteśmy miłośnikami słodkich deserów i lubimy przygotowywać je samodzielnie wówczas formy do pieczenia ciast i ciasteczek obowiązkowo muszą znaleźć się w naszej kuchni. Bez nich przygotowywanie deserów będzie utrudnione. Formy do pieczenia ciast i ciasteczek dostępne są w wielu ciekawych kształtach i kolorach, dzięki czemu do pomocy zachęcimy także naszych małych cukierników - łasuchów. Wybór akcesoriów do pieczenia jest ogromny, dlatego niekiedy trudno jest nam podjąć decyzję, które formy do pieczenia ciast warto kupić.  Dostępne są blachy nieprzywierające, ceramiczne, ze szkła żaroodpornego, specjalne formy silikonowe do pieczenia - a wszystko to dostępne od ręki, aby ułatwić nam przygotowywanie słodkich przysmaków. W ofercie nie brakuje również foremek papierowe w okazjonalnych kształtach do wypieku ciast. Oprócz klasycznych form do pieczenia keksów, babek, tart i muffinek, znajdziemy nowoczesne kształty do przygotowania ciast jednoporcjowych i bankietowych monoporcji.

Więcej

Podkategorie

FORMY PAPIEROWE DO...

Formy papierowe do pieczenia są alternatywą dla tradycyjnych form blaszanych albo silikonowych lub ceramicznych. Zapach pieczonego ciasta zachęca do częstszego przebywania w kuchni, a słodka woń działa na każdego. Papierowe formy do pieczenia redukują czas konieczny na mycie, a także sprawiają, że możemy więcej czasu poświęcić naszym najbliższym. 

Dlaczego papierowy formy do pieczenia to dobry zakup?

Foremki papierowe są stosunkowo tanie, a przy tym pozwalają na wykonanie w jednym czasie wielu wypieków, w tym samych kształtach. Dekoracyjne opakowanie sprawia, że ciasto w formie papierowej idealnie nadaje się na prezent. Szczególnie lubiane i polecane papierowe formy są do tart, babek, panettone oraz świątecznych wzorów takich jak choinki i gwiazdki papierowe.

Formy papierowe do pieczenia nie tylko dla cukierników 

Oferowane przez nas formy papierowe do pieczenia przeznaczone są nie tylko dla zawodowych cukierników. Z powodzeniem możecie ich używać także w domu, ponieważ są nie tylko praktyczne, ale łatwe w użyciu. Praktycznie nie zajmują miejsca, a więc są również łatwe w przechowywaniu.

METALOWE FORMY DO...

Formy metalowe należą do najbardziej tradycyjnych i klasycznych form do pieczenia ciast. Dzięki postępowi oprócz tradycyjnych blach i okrągłych lub prostokątnych form blaszanych lub z aluminium, mamy do dyspozycji wiele form okazjonalnych, w których możemy piec ciast w kształcie choinki, zająca lub boiska piłkarskiego. Kupując  wysokiej jakości formy ze stali nierdzewnej  zapewniamy sobie i najbliższym  cieszenie się ją przez lata.

Jakie formy metalowe warto mieć?

Dostępne są różne metalowe formy do pieczenia, specjalnie zaprojektowane do odmiennych potraw.  Formy do pieczenia możemy wybierać według kształtu i ich wysokości. Klasyczne prostokątne lub kwadratowe zdecydowanie częściej wybierane są do tradycyjnych ciast, okragłe natomiast do wypieku biszkoptów i tortów.

Jak dbać o formy metalowe do pieczenia?

Metalowe formy do pieczenia należy dokładnie oczyścić po ich użyciu. Pod żadnym pozorem nie wolno zeskrobywać przypaleń szczotką drucianą. Zdecydowanie lepiej jest je dokładnie namoczyć, a następnie wyczyścić płynem do mycia naczyń. Formy metalowe należy wytrzeć do sucha, aby nie pozostawić na nich resztek wody.

Wybierz odpowiednie metalowe formy do pieczenia, które na stałe zagoszczą w Twojej kuchni. 

FORMY SILIKONOWE

Formy silikonowe, są alternatywą dla tradycyjnych form aluminiowych i metalowych. Można je stosować zarówno do pieczenia jak i mrożenia, stąd też mają szerokie zastosowanie. Foremki silikonowe pokochają zarówno miłośnicy domowych wypieków, jak i profesjonalni cukiernicy. Dopracowane w każdym calu ułatwią przygotowywanie ulubionych smakołyków. 

Czy warto kupić foremki silikonowe? 

Elastyczność form silikonowych pozwala wyginać je we wszystkie strony, co z kolei sprawia, że z łatwością wyjmiemy ich zawartość. Dodatkowo nie wymagają stosowania tłuszczu czy papieru do pieczenia. Formy silikonowe są nieprzywierające, przez co bez problemu utrzymamy je w czystości. Zajmują mało miejsca, a ich bogata kolorystyka i mnogość kształtów z pewnością przypadnie do gustu nie tylko profesjonalnym cukiernikom, ale również młodym adeptom sztuki kulinarnej. 

Silikonowe foremki do pieczenia czy lodu to niezbędny must have w każdej kuchni, który z pewnością będzie nam służył znacznie dłużej niż tradycyjne blachy aluminiowe. 

Najlepsze formy silikonowe 

Na świecie jest kilka wiodących firm, które produkują foremki silikonowe do pieczenia i mrożenia. Wśród nich liderem są włoskie firmy Silikomart i Pavoni, które zdobywają nagrody za niesamowicie innowacyjne technologie i wzory. 

RANTY CUKIERNICZE DO...

Ranty do ciast są najczęściej alternatywą dla klasycznych blach do pieczenia. Ich zaletą jest, to że nie ograniczają swym dnem, a ciasto, musy, czy też galaretki można wylewać na dowolnej powierzchni. Najczęściej jest nią pergamin lub papier do pieczenia. Ranty do pieczenia pozwalają przygotować ciasta i biszkopty w profesjonalny sposób. Najczęściej są wybierane i używane przez cukierników do produkcji ciast.

Dlaczego warto kupić ranty do ciast? 

Ranty do ciast są idealne zarówno dla mistrza cukiernictwa, jak i początkowego adepta sztuki kulinarnej.Wśród ich zalet wymienia się:

  • łatwość użycia,

  • różnorodność kształtów,

  • możliwość regulacji,

  • możliwość mycia w zmywarce,

  • odporność na zniszczenia i zużycie. 

Ranty do pieczenia tortów i ciast pozwalają uzyskać idealne krawędzie wypieków niezależnie od tego, jaki rodzaj ciasta przygotowujemy.

FORMY DO BABEK

Formy do pieczenia babek są klasyką ciast w każdym domu. W dzisiejszych czasach nie tylko ciasto, ale i sama forma do babek nadaje indywidualny i wspaniały charakter wypieków. 

Jakie foremki do babek warto mieć w domu?

Formy do babek metalowe, zwłaszcza z kutego aluminium gwarantują satysfakcję udanego ciasta. Z powodzeniem jednak możemy kupić formy do pieczenia silikonowe, ceramiczne czy szklane. Warto kupić zestaw blach, ponieważ w zależności od rodzaju wypieku każda forma z pewnością się przyda. 

Foremki do babek i nie tylko 

W formach do pieczenia babek możemy przygotować tradycyjną babę wielkanocną, ciasto piaskowe, albo cytrynowe. Odpowiednia forma do babek pozwoli upiec ulubione ciasto wg. sprawdzonej receptury. Wybór należy do wypiekającego ;-)

FORMY DO TART

Krucha tarta, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ciast na całym świecie, znane szczególnie w kuchni francuskiej. W zależności od upodobania i ciasta można przygotować ją na słodko lub słono. Aby wyszła jak spod ręki najlepszego cukiernika - należy zabezpieczyć się w odpowiednie formy do tarty. 

Ceramiczna forma do tarty, a może silikonowa? 

Do pieczenia tart polecane są specjalne formy, najczęściej okrągłe lub prostokątne. Formy do tart mają najczęściej pofalowane brzegi. Ważna w doborze formy jest jakość materiału z jakiej są wykonane. Szczególnie należy zwrócić uwagę na nieprzywieralną powierzchnię podczas pieczenia. Do wyboru mamy formy do tarty tradycyjne metalowe - trwałe i niezawodne, często z wyjmowanym dnem, formy ceramiczne i nowoczesne formy do tarty silikonowe

Jaka forma do tarty, w zależności od rodzaju wypieku? 

Prostokątna forma częściej stosowana jest do tart słonych i wytrawnych, a okrągła forma do tart słodkich i z owocami. Niektóre formy metalowe do pieczenia tart mają powierzchnię perforowaną z dziurkami co zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, dzięki czemu ciasto nie dostaje „bąbli” . Zaletą wielu form do tart jest wyjmowane dno, co ułatwia wyjęcie ciasta z formy.

Przejdź do góry