PRODUKTY CZEKOLADOWE  Liczba produktów: 5.

PRODUKTY CZEKOLADOWE

Kategoria obejmuje artykuły, które w swoim składzie mają czekoladę lub tłuszcz kakaowy, ale nie są czystą czekoladą. Zaliczają się do nich pasty i kremy czekoladowe do smarowania i wypełniania. Należy do nich również masło kakaowe czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany z ziaren kakaowca oraz miazga kakaowa, drobne pokruszone ziarna kakaowca. 


Podkategorie

MUSY CZEKOLADOWE

Musy czekoladowe, powstają na bazie ubitej śmietany i czekolady. Dla ułatwienia ich przygotowania Firma Barry Callebaut stworzyła produkt w postaci gotowej mieszanki proszku do deserów, zawierającej kakao i czekoladę oraz odtłuszczone sproszkowane mleko.  Gotowa mieszankę wystarczy połączyć z zimnym mlekiem. Po krótkim ubiciu,  tworzy wyśmienity domowy mus czekoladowy. Mus do deserów, na wyciągniecie ręki, łatwy i prosty do przygotowania dla każdego.

MASŁO KAKAOWE

Masło kakaowe zwane inaczej:  tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakaowego. Masło kakaowe w cukiernictwie występuje w postaci bloków, kaletek i proszku. Masło kakaowe jest nieodłącznym składnikiem wszystkich czekolad, od jego zawrtość zależy płynność czekolady. Ma determinujący wpływ na temperowanie czekolady. Wykorzystywane jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry. 

CZEKOLADA DO ZAPIEKANIA

Czekolada do zapiekania to czekolada w postaci małych dropsów, chunks albo patyczków specjalnie dedykowana do zapiekania w ciastach typu muffinki, babeczki, ciasta francuskie. Czekolada jest bardziej termostabilna, dzięki czemu nie rozpuszcza się całkowicie podczas pieczenia i pozostaje w cieście punktowo. Wśród czekolad do zapiekania, będą czekolada biała, czekolada mleczna i czekolada ciemna.

POLEWY CZEKOLADOWE

Polewa czekoladowa służy do oblewania ciast i deserów. Domowym sposobem polewę robi się z kakao i dodatkiem tłuszczu roślinnego (masła lub margaryny), cukru i mleka. Polewę czekoladową można przygotować również z prawdziwej czekolady, dodając do niej również tłuszcz roślinny, olej albo masło. Polewa na ciastach może być błyszcząca lub matowa, ważne by miała odpowiednią gęstość, w przypadku oblewania ciastek deserowych, monoporcji, powinna ładnie pokryć całą powierzchnię ciastka.  

KAKAO, MIAZGA KAKAOWA

Kakao pochodzi z ziarna kakaowca, zwiera w sobie m.in. białko, tłuszcz, teobrominę i kofeinę. Napój przygotowywany przez Azteków nazywany był napojem bogów, ze względu na swoje pobudzające i zdrowotne właściwości. Zarówno kakao jak i miazga kakaowej zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Wartość energetyczna 1 łyżki stołowej kakao to ok. 12 kcal. Najlepiej jest wybierać kakao bez żadnych dodatków. W cukiernictwie stosuje się kakao klasyczne i odtłuszczone  10-12%. 

Produkty 1 - 5 z 5

Przejdź do góry