PRODUKTY CZEKOLADOWE  Liczba produktów: 9.

PRODUKTY CZEKOLADOWE

Kategoria obejmuje artykuły, które w swoim składzie mają czekoladę lub tłuszcz kakaowy, ale nie są czystą czekoladą. Zaliczają się do nich pasty i kremy czekoladowe do smarowania i wypełniania. Należy do nich również masło kakaowe czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany z ziaren kakaowca oraz miazga kakaowa, drobne pokruszone ziarna kakaowca. 


Podkategorie

MASŁO KAKAOWE

Masło kakaowe zwane inaczej:  tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakaowego. Masło kakaowe w cukiernictwie występuje w postaci bloków, kaletek i proszku. Masło kakaowe jest nieodłącznym składnikiem wszystkich czekolad, od jego zawrtość zależy płynność czekolady. Ma determinujący wpływ na temperowanie czekolady. Wykorzystywane jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry. 

CZEKOLADA DO ZAPIEKANIA

Czekolada do zapiekania to czekolada w postaci małych dropsów, chunks albo patyczków specjalnie dedykowana do zapiekania w ciastach typu muffinki, babeczki, ciasta francuskie. Czekolada jest bardziej termostabilna, dzięki czemu nie rozpuszcza się całkowicie podczas pieczenia i pozostaje w cieście punktowo. Wśród czekolad do zapiekania, będą czekolada biała, czekolada mleczna i czekolada ciemna.

KAKAO, MIAZGA KAKAOWA

Kakao pochodzi z ziarna kakaowca, zwiera w sobie m.in. białko, tłuszcz, teobrominę i kofeinę. Napój przygotowywany przez Azteków nazywany był napojem bogów, ze względu na swoje pobudzające i zdrowotne właściwości. Zarówno kakao jak i miazga kakaowej zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Wartość energetyczna 1 łyżki stołowej kakao to ok. 12 kcal. Najlepiej jest wybierać kakao bez żadnych dodatków. W cukiernictwie stosuje się kakao klasyczne i odtłuszczone  10-12%. 

POLEWY CZEKOLADOWE

Szukasz ciekawego, kolorowego urozmaicenia swoich wypieków? Jeżeli tak, to polewy czekoladowe, jak również surogaty doskonale sprostają temu wyzwaniu. Polewy czekoladowe idealnie nadają się do pokrywania, oblewania i dekorowania wszelkich wypieków, dużych i małych od ciast, poprzez typowe donuts, babeczki, muffinki do niewielkich cake pops, czyli ciasteczek na patyczkach. Należy jednak pamiętać, że polewa czekoladowa jest często zamiennikiem czekolady. Gotowe kolory umożliwiają bezpośrednie zastosowanie po podgrzaniu i upłynnieniu pastylek.

 

NADZIENIA DO PRALIN

Gotowe nadzienia do pralin i czekoladek w różnych smakach.

Produkty 1 - 9 z 9

Przejdź do góry