PRODUKTY CZEKOLADOWE  Liczba produktów: 4.

PRODUKTY CZEKOLADOWE

Kategoria PRODUKTY CZEKOLADOWE obejmuje artykuły, które w swoim składzie mają czekoladę lub tłuszcz kakaowy, ale nie są czystą czekoladą. Zaliczają się do nich pasty i kremy czekoladowe do smarowania i wypełniania, takie jak GIANDUJA. Należy do nich również 100% MASŁO KAKAOWE, czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany z ziaren kakaowca oraz miazga kakao...

Kategoria PRODUKTY CZEKOLADOWE obejmuje artykuły, które w swoim składzie mają czekoladę lub tłuszcz kakaowy, ale nie są czystą czekoladą. Zaliczają się do nich pasty i kremy czekoladowe do smarowania i wypełniania, takie jak GIANDUJA. Należy do nich również 100% MASŁO KAKAOWE, czyli tłuszcz kakaowy otrzymywany z ziaren kakaowca oraz miazga kakaowa, drobne pokruszone ziarna kakowca. Kolejnym produktem będą POLEWY do ciast, które w swoim składzie maja często kakao lub czekoladę. Polewy mogą być z połyskiem typu shine lub zwykłe. Niektóre z polew cukierniczych sa gotowe do urzycia w wiaderkach, a niktóre w postaci kaletek nalezy wpierw rozpuścić. Często spotykanym produktem czekoladowym będzie również CZEKOLADA DO ZAPIEKANIA w postaci tzw. Chunek lub patyczków. Jest ona bardziej termostabilna, dzięki czemu nie rozpuszcza się całkowicie podczas pieczenia. W ofercie znajdują się też gotowe KORPUSY CZEKOLADOWE do robienia trufli czekoladowych. Dopełnieniem są MUSY CZEKOLADOWE , w trzech smakach. Półprodukty w postaci proszku zwierającego m.in. proszek kakaowy i mleko, który w połączeniu z zimnym płynnym mlekiem dają puszyste idealne musy do deserów.

Więcej

Podkategorie

Musy czekoladowe

MUSY CZEKOLADOWE, powstają na bazie ubitej śmietany i czekolady. Dla ułatwienia ich przygotowania Firma Barry Callebaut stworzyła produkt w postaci gotowej mieszanki proszku do deserów, zawierającej kakao i czekoladę oraz odtłuszczone sproszkowane mleko.  Gotowa mieszankę wystarczy połączyć z zimnym mlekiem. Po krótkim ubiciu,  tworzy wyśmienity domowy mus czekoladowy. Mus do deserów, na wyciągniecie ręki, łatwy i prosty do przygotowania dla każdego.

Masło kakaowe

Masło kakaowe zwane inaczej:  tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakowego. Masło kakowe w cukiernictwie występuje w postaci bloków, kaletek i proszku. Masło kakowe jest niedłącznym skladnikiem wszystkich czekolad, od jego zawrtośc zależy płynność czekolady. Ma determinujący wpływ na TEMPEROWANIE CZEKOLADY. Wykorzystywane jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry. 

Czekolada do zapiekania

CZEKOLADA DO ZAPIEKANIA to czekolada w postaci małych dropsów, chunek albo patyczków specjalnie dedykowana do zapiekania w ciastach typu muffinki, babeczki, ciasta francuskie. Czekolada jest bardziej termostabilna, dzięki czemu nie rozpuszcza się całkowicie podczas pieczenia i pozostaje w cieście punktowo. Wśród czekolad do zapiekania, będą czekolada biała, czekolada mleczna i czekolada ciemna.

Polewy czekoladowe

POLEWA CZEKOLADOWA służy do oblewania ciast i deserów. Domowym sposobem polewę robi się z KAKAO i dodatkiem tłuszczu roślinnego (masła lub margaryny), cukru i mleka. Polewę czekoladową można przygotować również z PRAWDZIWEJ CZEKOLADY, dodając do niej również tłuszcz roślinny, olej albo masło. Polewa na ciastach może być błyszcząca lub matowa, ważne by miała odpowiednią gęstość, w przypadku oblewania ciastek deserowych, monoporcji, powinna ładnie pokryć całą powierzchnię ciastka. Do białej czekolady możemy dodać specjalny BARWNIK DO CZEKOLADY   ( tłuszczorozpuszczalny), dla uzyskania koloru. 

Korpusy czekoladowe do...

Korpusy czekoladowe są alternatywą dla wylewanych form do pralin. Cieniutka skorupka korpusu w kształcie kuli z otworem, daje możliwość pracy bezpośrednio z nadzieniem. Wystarczy przygotować dowolny ganach i wypełnić korpus czekolady. Otwór zamykamy czekoladą, a następnie całość obtaczamy w czekoladzie. W zależności od wybranej koncepcji i smaku, czekoladową kulkę można obtoczyć jeszcze w wybranej posypce lub udekorować ją punktowo.

Kakao, miazga kakowa

KAKAO pochodzi z ziarna kakaowca, zwiera w sobie m.in. białko, tłuszcz, theobrominę i kofeinę. Napój przygotowywany przez Azteków nazywany był napojem bogów, ze względu na swoje pobudzające i zdrowotne właściwości. Zarówno kakao jak i miazga kakaowej zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy i antyoksydantów.  Wartość energetyczna 1 łyżki stołowej kakao to ok. 12 kcal. Najlepiej jest wybierać kakao bez żadnych dodatków. W cukiernictwie stosuje się kakao klasyczne i odtłuszczone  10-12%. Jedną z odmian jest intensywnie CZARNE KAKAO INTENSE alkalizowane, bardzo aromatyczne

Produkty 1 - 4 z 4

Przejdź do góry