Wyjątkowa ciemna czekolada wytwarzana z wyselekcjonowanych ziaren kakaowych pochodzących z Abinao (Afryka). Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy wysokiej zawartości kakao pozyskiwanego z najlepszych ziaren. Charakteryzuje się intensywnym smakiem z wyczuwalną goryczką, którą uzupełniają nuty drzewne oraz nuty surowego kakao. Czekolada to prawdziwa rozkosz sensoryczna dla smakoszy spragnionych charakterystycznej dla kakao intensywnej goryczki. Abinao to najwyższej jakości czekolada o minimalnej zawartości kakao - 85% i statusie kuwertury. Doskonale sprawdzi się podczas tworzenia nietuzinkowych batonów czekoladowych, przygotowywania intensywnych w smaku musów, ganache, lodów czy sorbetów. Wskazówki dotyczące parowania - smaki, które doskonale komponują się z czekoladą: daktyle, gruszka, śliwka, kawa, pieprz, wanilia. Zalecane aplikacje: batony, musy, ganache, lody i sorbety.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: ziarna kakao, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna słonecznikowa (322), naturalny ekstrakt waniliowy; może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych) oraz soi; kuwertura czekoladowa (85% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe).
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
CUKIER |
TŁUSZCZ |
86% |
13% |
48% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2432/588 kJ/kcal |
Tłuszcz |
48.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
29.0 g |
Węglowodany |
20.0 g |
w tym cukry |
15.0 g |
Białko |
11.0 g |
Sól |
0.01 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
KATALOG CZEKOLAD I PRODUKTÓW VALRHONA