
106,00 zł / 1 kg
Kultowa ciemna czekolada o zrównoważonym smaku z przyjemnie wyczuwalną goryczą. Intensywny i elegancki smak najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!
Guanaja to wyjątkowo intensywna ciemna czekolada o wysokiej zawartości kakao i niewielkiej zawartości cukru. Wytwarzana ze starannie dobranych ziaren kakao o wyjątkowych profilach aromatycznych. Zrównoważona czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z: Trynidadu, Dominikany, Jamajki, Ghany, Wybrzeża Kości Słoniowej i Madagaskaru. Mieszanka ziaren kakao pozwala na uzyskanie unikalnego smaku czekolady. Guanaja, to kultowa ciemna czekolada o eleganckim smaku z przyjemnie wyczuwalną goryczą. Ciemna kuwertura czekoladowa to doskonała baza do klasycznych kremów i ganache oraz podstawa musów, lodów i sorbetów. Z kultową czekoladą przygotujesz także praliny, batony i inne wyroby formowane.
Wskazówki dotyczące parowania. Smaki, które doskonale komponują się z ciemną czekoladą Guanaja, to: owoce, czerwone owoce jagodowe, imbir, tonka, słony karmel maślany.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Czekolada wytwarzana z mieszanki ziaren kakao pochodzących z: Trynidadu, Dominikany, Jamajki, Ghany, Wybrzeża Kości Słoniowej i Madagaskaru.
Szczegółowe informacje o produkcie: | |
Nazwa handlowa | Guanaja 70% |
Numer katalogowy | 12386 |
Rodzaj | ciemna czekolada |
Zawartość kakao | 70% |
Opakowanie | torba |
Masa netto | 1.0 kg |
Smak | lekko gorzki, intensywny, zrównoważony, elegancki |
Aromat | wyczuwalna przyjemna gorycz, grillowane nuty |
Barwa | intensywna, ciemna, brązowa |
Płynność | średnia (3/5) |
Przeznaczenie | czekolada cukiernicza |
Zastosowanie | kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety |
Forma | łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent | Valrhona |
Dystrybutor | Sempre Group |
Składniki i alergeny: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny ekstrakt waniliowy; produkt może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka oraz soi.
Ciemna kuwertura czekoladowa (70% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe). Pochodzenie ziarna kakaowego: Trynidad, Dominikana, Jamajka, Ghana, Wybrzeże Kości Słoniowej, Madagaskar.
Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji). Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.
Kompozycja składników w czekoladzie: | |
składnik główny | zawartość procentowa |
Ziarna kakao | 63.18 % |
Cukier | 28.7 % |
Tłuszcz kakaowy | 7.7 % |
Emulgator (lecytyna słonecznikowa) | 0.4 % |
Naturalny ekstrakt waniliowy | 0.02 % |
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 2360 kJ/569 kcal |
Tłuszcz | 42.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 25.0 g |
Węglowodany | 34.0 g |
w tym cukry | 30.0 g |
Białko | 8.6 g |
Błonnik | 13.0 g |
Sól | 0.01 g |
Główne zastosowania kultowej ciemnej czekolady, to kremy, ganache, musy, batony, lody i sorbety oraz powlekanie i formowanie wyrobów. Ciemna czekolada o lekko gorzkim, eleganckim smaku doskonale łączy się ze smakiem owoców, zwłaszcza czerwonych owoców jagodowych, imbiru oraz słonym karmelem.
ZASTOSOWANIE CIEMNEJ CZEKOLADY | |
CUKIERNICTWO | |
średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku | karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle |
WYPIEKI I DESERY | |
nadawanie smaku, oblewanie | kremy, ganache, glazury, musy, sosy |
LODY I SORBETY | |
nadawanie smaku | lody rzemieślnicze, sorbety |
WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY | |||
RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA | T1 50-55°C | T2 28-29°C | T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27-28°C | T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA | T1 40-45°C | T2 26-27°C | T3 28-29°C |
Indeks: LUBECA51/1
Marka: LUBECA
Indeks: CALLEBAUT03
Marka: CALLEBAUT
Ciemna belgijska czekolada o bardzo intensywnym smaku z mocnymi nutami prażonego ziarna kakao oraz lekkimi nutami owoców. Obniżona zawartość cukru i kremowa konsystencja. Doskonała do nadawania intensywnego smaku.
Indeks: VALRHONA23
Marka: VALRHONA
Cudownie zrównoważona ciemna czekolada o łagodnym smaku. Subtelna gorycz i przyjemne nuty prażonych orzechów. Wzorcowa czekolada z mieszanki najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!
Indeks: VALRHONA07
Marka: VALRHONA
Kultowa ciemna czekolada o zrównoważonym smaku z przyjemnie wyczuwalną goryczą. Intensywny i elegancki smak najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!
Indeks: VALRHONA18
Marka: VALRHONA
Ciemna czekolada o wyjątkowo intensywnym smaku kakao i delikatnej słodyczy. Wzmocniony smak kultowej czekolady Guanaja z najlepszych odmian kakao. Czekolada o niskiej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o bardzo intensywnym smaku czekolady!
Indeks: SILIKOMART346
Marka: SILIKOMART
Indeks: CACAOBARRY12(1)
Marka: CACAO BARRY
Królowa wśród mlecznych czekolad, bardzo mleczna o uniwersalnym zastosowaniu.
Indeks: MONALISA60
Marka: MONA LISA
Posypka strzelająca 1 - 6 mm
Indeks: LUBECA81
Marka: LUBECA
Kultowa ciemna czekolada o zrównoważonym smaku z przyjemnie wyczuwalną goryczą. Intensywny i elegancki smak najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!