SINGLE ORIGIN SAO THOME - to ciemna czekolada wytwarzana z ziaren odmiany Amelonado pochodzących z Wyspy Świętego Tomasza. Czekolada charakteryzuje się bardzo intensywnym i złożonym smakiem, bogatym w nuty prażonych ziaren oraz świeże nuty owocowe - moreli, czerwonych owoców, cytrusów, a także lekkie nuty herbaciane. Czekolada doskonale smakuje bez żadnych dodatków, sprawdzi się również w połączeniu z owocami o umiarkowanej i wysokiej kwasowości oraz umiarkowanej i wysokiej słodyczy. Wspaniałą harmonię można osiągnąć łącząc czekoladę ze składnikami z wyczuwalną goryczką - orzechami włoskimi, kawą, ostrymi przyprawami. Z czekoladą przygotujesz doskonałe wyroby formowane, a także ganache, musy czy sosy o niepowtarzalnym smaku. Płynność czekolady (3/5) czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - wytwarzana jest z wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z Wyspy Świętego Tomasza, odmiana Amelonado - dla uzyskania złożonego smaku. SAO THOME to ciemna czekolada o minimalnej zawartości kakao 70.0% i statusie kuwertury.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: miazga kakaowa (z ziaren kakaowych z wyspy Św. Tomasza, odmiana Amelonado (Forastero)), cukier, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); kuwertura czekoladowa (70.0% minimalna zawartość kakao).
KOMPOZYCJA - SKŁAD |
KAKAO |
MLEKO |
TŁUSZCZ |
70.0% |
- |
39.4% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE |
CUKIERNICTWO |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie, nadawanie smaku
|
karmele, grona czekoladowe, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, krem maślany, ganache, talarki czekoladowe, trufle |
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
krem bawarski, krem angielski i twarogowy, ganache, glazury, fondant, musy, sosy, biszkopty i ciasta, herbatniki, kremy do zapiekania, chleby i brioszki, muffiny, krem do zapiekania
|
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody amerykańskie, lody włoskie, lody rzemieślnicze, sorbety
|
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2276/544 kJ/kcal |
Tłuszcz |
39.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
24.0 g |
Węglowodany |
31.0 g |
w tym cukry |
27.0 g |
Białko |
8.5 g |
Sól |
0.02 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z SINGLE ORIGIN SAO THOME:
FLORENTYNKI Z CIEMNEJ CZEKOLADY
BROWNIE DYNIOWE Z WANILIĄ
CHANTILLY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
KREM BAWARSKI Z CIEMNEJ CZEKOLADY