BARRY CALLEBAUT jest jednym z najbardziej znanych i największych producentów czekolady na
Świecie. Początki firmy sięgają 1911 roku niewielkiego, belgijskiego miasteczka Wieze. Octaaf Callebaut, wnuk browarnika był twórcą pierwszego czekoladowego przepisu. To spod jego pióra wychodzą receptury najsłynniejszych czekolad Callebauta 811, 823 i W2. W 1920 opracowano pierwszą recepturę na kuwerturę czekoladową.
Barry Callebaut – marka czekolad znana na całym świecie.
W latach 60-tych firma po raz pierwszy eksportuje swoją czekoladę za granicę, dzięki czemu staje się rozpoznawalna przez cukierników w wielu krajach. Poznają jej unikalny smak i receptury. Marka Barry Callebaut buduje swoją recepturę i uznanie w branży.
Pierwsze kaletki czekoladowe
Wprowadzenie na rynek czekolady w dropsach rewolucjonizuje cukiernictwo. Dzięki drobnym kaletkom, czekoladę można bardziej precyzyjnie dozować w recepturach, łatwiej rozpuszczać i temperować. Usprawnia to obróbkę i w efekcie końcowym pozwala osiągnąć lepsze rezultaty. Pojawienie się kaletek w 1988 roku zbiega się z otwarciem pierwszej profesjonalnej Uczelni Callebaut, otwierając tym samym wrota do nauki dla rzemieślników cukiernictwa.
Fuzja z CACAO BARRY
Firma Callebaut dokonuje fuzji z drugą co wielkości i renomy francuską firmą Cacao Barry. Firma Callebaut pozostaje w 100% marką belgijską. Belgian Chocolate jest w dalszym ciągu produkowana w Belgii od ziarna do czekolady.
Czekolady Origin – z ziaren kakao jednorodnego pochodzenia
W 2006 roku w ofercie Callebauta pojawiają się pierwsze czekolady Origin. Podbijają one podniebienia i zmysły sensorycznie Czekoladników na całym świecie. Do dziś kuwertury czekolad Origin produkowane są z najrzadszych odmian kakaowca. Nowe połączenia w Arriba, Java, Sao Thomé zachwycają smakiem i aromatycznymi nutami.
Program Growing Great Chocolate
Jako lider rynku, firma Barry Callebaut bierze udział w programie zrównoważonych upraw kakaowca w Afrce Zachodniej. Część dochodu z każdego opakowania Finest Belgian Chocolate jest ponownie inwestowana w zrównoważone uprawy kakaowca oraz programy dla społeczności lokalnych Afryki.
Akademia czekolady™ w Wieze
Flagowe centrum szkoleń dla Cukierników z całego świata powstaje w 2014 roku. Jest miejscem, w którym marzy by się znaleźć, wielu rzemieślników aspirujących do bycia jednymi z najlepszych Czekoladników. Akademia czekolady Callebaut ma niewielką plantację, pomieszczenie poświęcone Beanology, bibliotekę literatury na temat czekolady i pokój do degustacji. Znajdują się w niej również 4 w pełni wyposażone pracownie, w których piekarze, cukiernicy i kucharze mogą szlifować swoje umiejętności.
Oferta produktów Barry Callebaut
Belgijska marka słynie przede wszystkim z kultowych czekolad. Jako pierwsza na świecie wyprodukowała czekoladę do fontanny oraz stworzyła 4 rodzaj czekolady Ruby RB1. Kompleksowo zaopatruje Cukierników w najwyższej jakości produkty do produkcji pralin, ciast i deserów. Gotowe nadzienia i ganache, pasty orzechowe, dekoracje, produkty kakaowe są integralną częścią całego asortymentu.
Zapraszamy do składania zamówień w naszym sklepie, jako oficjalny dystrybutor w Polsce gwarantujemy dostępność wszystkich surowców i produktów Barrego na terenie całego kraju.