• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

lecytyna sojowa - naturalna substancja emulgująca
  • lecytyna sojowa - naturalna substancja emulgująca
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów o zaskakujących teksturach
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek

400 g LECITINA DE SOJA EN POLVO (E322) 38754 SOSA INGREDIENTS lecytyna sojowa w proszku substancja emulgująca

SOSA496

Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.

188,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

LECITINA DE SOJA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z ziaren soi (dodatek do żywności oznaczona numerem E322). Główną funkcją lecytyny jest emulgowanie (na przykład - lecytyna zawarta w żółtku jaja pozwala nam uzyskać majonez, który jest emulsja wody w oleju). Lecytyna jest powszechnie stosowana na całym świecie jako substancja emulgująca w przemyśle czekoladowym. Wykazuje również właściwości napowietrzające oraz spieniające (ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów). Lecytyna łatwo ulega dyspersji zarówno w gorących jak i zimnych produktach. Dodatek można stosować w produktach kwaśnych, słodkich oraz słonych. Lecytyna wykazuje najlepsze działanie w tłuszczach podgrzana do temperatury około 60°C. Lecytynę należy ostrożnie dozować, przedozowanie dodatku może spowodować znaczne pogorszenie barwy, smaku oraz jakości produktu końcowego.

Składniki: emulgator: lecytyna sojowa (E322).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

Warunki użycia:

  • lecytyna sojowa pozwala na tworzenie stabilnych emulsji oraz napowietrzonych pianek (na bazie tłuszczu lub wody),

  • pozwala na stabilizowanie różnego rodzaju mieszanek (uniwersalna w zastosowaniu),

  • w celu optymalnego wykorzystania dodatek należy wymieszać na gorąco z płynem (produktem),

  • przeznaczona jest do stosowania we wszystkich rodzajach płynów,

  • produkty z dodatkiem lecytyny sojowej można mrozić bez wpływu na ich strukturę i konsystencję.

Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).

FILM INSTRUKTAŻOWY

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

CZEKOLADOWA PIANKA KAMIENNA

PIANKA MALINOWO-BURACZANA

LECITINA DE SOJA SOSA INGREDIENTS (4).png

Szczegóły produktu
SOSA496
2 Przedmioty

Opis

NAZWA HANDLOWA
LECITINA DE SOJA EN POLVO
MASA NETTO
400 g
OPAKOWANIE
PLASTIKOWY (CZARNY) POJEMNIK Z NAKRĘTKĄ
RODZAJ
SUBSTANCJA NAPOWIETRZAJĄCA
RODZAJ
EMULGATOR | STABILIZATOR
FORMA
PROSZEK
PRZEZNACZENIE
NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
TWORZENIE EMULSJI | STABILIZOWANIE | NAPOWIETRZANIE
DOZOWANIE
5-8 g/kg
KOD PRODUKTU
38754
APLIKACJE
KAŻDY RODZAJ PŁYNU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
EMULGATORY | TEKSTURATORY
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: SOSA447

Marka: Sosa Ingredients

1 kg LECITINA DE SOJA ( E322 ) LIQUIDA 39422 SOSA INGREDIENTS lecytyna sojowa w płynie dodatek emulgujący

Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.

Cena 117,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: SOSA364

Marka: Sosa Ingredients

500 g NATUR EMUL POLVO 38850 SOSA INGREDIENTS proszek z włókien cytrusowych

Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.

Cena 232,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: SOSA447

Marka: Sosa Ingredients

1 kg LECITINA DE SOJA ( E322 ) LIQUIDA 39422 SOSA INGREDIENTS lecytyna sojowa w płynie dodatek emulgujący

Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.

Cena 117,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: SOSA506

Marka: Sosa Ingredients

500 g GOMA XANTANA ( E415 )CLEAR 38694 SOSA INGREDIENTS guma ksantanowa w proszku dodatek zagęszczający i emulgujący

Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie. 

Cena 287,82 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA364

Marka: Sosa Ingredients

500 g NATUR EMUL POLVO 38850 SOSA INGREDIENTS proszek z włókien cytrusowych

Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.

Cena 232,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE