
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
NATUR EMUL OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z błonnika cytrusowego (naturalny składnik, który nie został uznany za dodatek do żywności - nie posiada numeru E). Wykazuje silne właściwości zatrzymujące wilgoć w produktach (podczas gotowania, pieczenia czy mrożenia). Stosowany jest również jako dodatek stabilizujący oraz jak substytut tłuszczu w produktach. Błonnik cytrusowy to lekko żółty proszek, który doskonale rozpuszcza się w cieczach oraz jest częściowo rozpuszczalny w tłuszczu. Jest to składnik w 100% naturalnego pochodzenia przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 0.5-2.0%. Produkt wegański.
Dodatek błonnika cytrusowego do produktów spożywczych:
pozwala na uzyskanie ich lepszej smakowitości - dzięki równomiernemu rozmieszczeniu wilgoci w produkcie,
zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się kryształków lodu - poprzez wiązanie wolnej wody,
oraz zmniejsza synergię podczas rozmrażania - poprzez wiązanie wolnej wody,
pozwala na przedłużenie świeżości produktów - hamuje migrację wilgoci spowalniając proces wysychania,
wpływa na polepszenie smaku produktów - dzięki większej retencji naturalnych soków podczas gotowania,
korzystnie wpływa na konsystencję produktów (odczucie w ustach),
pozwala na częściowe zastąpienie tłuszczu w produktach, wpływając na poprawę wartości odżywczej produktów,
wykazuje właściwości stabilizujące w produktach i napojach,
wpływa na poprawę lepkości produktów - korzystnie wpływając na teksturę oraz jakość.
Składniki: błonnik cytrusowy (sproszkowane włókno cytrusowe).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci (produkt silnie higroskopijny) oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
Warunki użycia:
dla optymalnego wykorzystania błonnik cytrusowy wymieszaj bezpośrednio z zimnym lub gorącym płynem (produktem),
przeznaczony do stosowania z różnego rodzaju płynami,
naturalny emulgator wykazuje odporność na ciepło oraz mrożenie,
produkt wegański - doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan (np. majonezu).
Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).
FILMY INSTRUKTAŻOWE
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
WEGAŃSKI KREM MALINOWY I MAJONEZ MARAKUJA
Indeks: FRACTAL19
Marka: FRACTAL COLOURS
Seria barwników spożywczych o konsystencji żelowej dostępnych w szerokiej gamie kolorystycznej. Doskonałe do barwienia marcepanu, lukru królewskiego, masy cukrowej, kremów i wypieków.
Indeks: SILIKOMART514
Marka: SILIKOMART
Indeks: SOSA447
Marka: Sosa Ingredients
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Indeks: FOODCOLOURS79
Marka: FOOD COLOURS
Indeks: SOSA469
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Indeks: SOSA250
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA293
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA447
Marka: Sosa Ingredients
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA159
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA496
Marka: Sosa Ingredients
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.
Indeks: SOSA501
Marka: Sosa Ingredients
Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.
Indeks: SOSA64
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA281
Marka: Sosa Ingredients
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.