• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

proszek z włókien cytrusowych - naturalna substancja emulgująca
  • proszek z włókien cytrusowych - naturalna substancja emulgująca
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia oryginalnych musów i majonezów
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia oryginalnych kremów
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia puszystych ciast i biszkoptów
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia wegańskich musów
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia wegańskich ganache
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia wegańskich i tradycyjnych lodów
  • doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów o zaskakujących teksturach

500 g NATUR EMUL POLVO 38850 SOSA INGREDIENTS proszek z włókien cytrusowych

SOSA364

Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.

232,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

NATUR EMUL OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z błonnika cytrusowego (naturalny składnik, który nie został uznany za dodatek do żywności - nie posiada numeru E). Wykazuje silne właściwości zatrzymujące wilgoć w produktach (podczas gotowania, pieczenia czy mrożenia). Stosowany jest również jako dodatek stabilizujący oraz jak substytut tłuszczu w produktach. Błonnik cytrusowy to lekko żółty proszek, który doskonale rozpuszcza się w cieczach oraz jest częściowo rozpuszczalny w tłuszczu. Jest to składnik w 100% naturalnego pochodzenia przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 0.5-2.0%. Produkt wegański.

Dodatek błonnika cytrusowego do produktów spożywczych:

  • pozwala na uzyskanie ich lepszej smakowitości - dzięki równomiernemu rozmieszczeniu wilgoci w produkcie,

  • zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się kryształków lodu - poprzez wiązanie wolnej wody,

  • oraz zmniejsza synergię podczas rozmrażania - poprzez wiązanie wolnej wody,

  • pozwala na przedłużenie świeżości produktów - hamuje migrację wilgoci spowalniając proces wysychania,

  • wpływa na polepszenie smaku produktów - dzięki większej retencji naturalnych soków podczas gotowania,

  • korzystnie wpływa na konsystencję produktów (odczucie w ustach),

  • pozwala na częściowe zastąpienie tłuszczu w produktach, wpływając na poprawę wartości odżywczej produktów,

  • wykazuje właściwości stabilizujące w produktach i napojach,

  • wpływa na poprawę lepkości produktów - korzystnie wpływając na teksturę oraz jakość.

Składniki: błonnik cytrusowy (sproszkowane włókno cytrusowe).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci (produkt silnie higroskopijny) oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

Warunki użycia:

  • dla optymalnego wykorzystania błonnik cytrusowy wymieszaj bezpośrednio z zimnym lub gorącym płynem (produktem),

  • przeznaczony do stosowania z różnego rodzaju płynami,

  • naturalny emulgator wykazuje odporność na ciepło oraz mrożenie,

  • produkt wegański - doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan (np. majonezu).

Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).

FILMY INSTRUKTAŻOWE

PRZYKŁADOWE PRZEPISY

WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY

WEGAŃSKI KREM MALINOWY I MAJONEZ MARAKUJA

Szczegóły produktu
SOSA364
7 Przedmioty

Opis

NUMER KATALOGOWY
38850
NAZWA HANDLOWA
NATUR EMUL POLVO
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
PLASTIKOWY (CZARNY) POJEMNIK Z NAKRĘTKĄ
RODZAJ
EMULGATOR | STABILIZATOR | SUBSTYTUT TŁUSZCZU
RODZAJ
SUBSTANCJA UTRZYMUJĄCA WILGOĆ
BARWA
LEKKO ŻÓŁTA
FORMA
PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
CZĘŚCIOWA W TŁUSZCZU
ROZPUSZCZALNOŚĆ
BARDZO DOBRA W CIECZACH
PRZEZNACZENIE
NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
POPRAWA KONSYSTENCJI | JAKOŚCI | SMAKU PRODUKTÓW
DOZOWANIE
0.5-2.0 %
DOZOWANIE
2-15 g/l
APLIKACJE
KAŻDY RODZAJ CIASTA | PŁYNU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
EMULGATORY | TEKSTURATORY
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: SILIKOMART594

Marka: SILIKOMART

6 szt. ∅ 50 x h 35 mm TARTE RING ROUND 50 SILIKOMART 52.242.20.0165 zestaw perforowanych rantów do wypieku ciasta kruchego

Zestaw okrągłych rantów z mikroperforacją przeznaczonych do wypieku ciasta kruchego. Doskonałe do tworzenia nowoczesnych tartaletek i monoporcji. Wykonane z odpornego kompozytu całkowicie bezpiecznego w kontakcie z żywnością.

Cena 134,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: SOSA506

Marka: Sosa Ingredients

500 g GOMA XANTANA ( E415 )CLEAR 38694 SOSA INGREDIENTS guma ksantanowa w proszku dodatek zagęszczający i emulgujący

Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie. 

Cena 287,82 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: SOSA447

Marka: Sosa Ingredients

1 kg LECITINA DE SOJA ( E322 ) LIQUIDA 39422 SOSA INGREDIENTS lecytyna sojowa w płynie dodatek emulgujący

Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.

Cena 117,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE