ColorDust - to seria barwników spożywczych w postaci proszku, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Przeznaczone są do mieszania z różnego rodzaju masami lub do dekorowania poprzez stosowanie na powierzchnie - czekolady, masy cukrowej czy marcepanu. Podczas dekorowania powierzchni produktów spożywczych barwniki należy aplikować za pomocą pędzelka. Barwniki charakteryzują się dużą mocą barwienia oraz bardzo łatwo łączą się z różnego rodzaju masami (czekolada, masa cukrowa, marcepan, masło, wyroby cukiernicze i piekarnicze).
Barwniki można stosować na powierzchnię:
Barwniki można stosować do mas na bazie:
-
białej czekolady,
-
tłuszczu.
Warunki użycia:
-
używając barwników do dekoracji powierzchni - należy zmieszać 1 g proszku z 3 g alkoholu;
-
używając barwników do koloryzacji mas - należy dodać barwnik bezpośrednio do barwionej masy;
-
używając barwników do aerografu - należy rozcieńczyć 2 g barwnika w 10 g alkoholu;
-
podczas dodawania barwników do masła lub margaryny - tłuszcz musi mieć konsystencję miękkiej pasty;
-
podczas dodawania barwników do białej czekolady - musi ona mieć temperaturę topnienia;
-
barwników można używać bezpośrednio na formę do pralin z poliwęglanu, a następnie wlać czekoladę
-
(podczas formowania - barwniki są przenoszone z formy na czekoladę);
-
dozowanie barwników należy rozpoczynać od jak najmniejszej ilości barwnika, powoli zwiększając dozę
-
do uzyskania pożądanego koloru (i jego intensywności);
-
w warunkach domowych polecane jest dozowanie za pomocą końcówki ostrego noża lub wykałaczki.
Składniki: barwnik: tartrazyna (E102), azorubina (E122), błękit brylantowy FCF (E133); może zawierać śladowe ilości mleka, soi i siarczynów; produkt nie zawiera związków azowych; nie zawiera bieli tytanowej; produkt bezglutenowy.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci i światła słonecznego; maksymalna temperatura przechowywania - 50°C.