Choco Base - to doskonale zbilansowana mieszanka podstawowa (bazowa) do produkcji lodów czekoladowych. Produkt z wysoką zawartością ciemnej czekolady i kakao w proszku. Przeznaczona do sporządzania lodów czekoladowych o kremowej konsystencji i intensywnych czystym smaku kakao. Baza przeznaczona jest do stosowania w procesie na ciepło (z zastosowaniem ciepłej wody). Zalecane dozowanie produktu - 800 g bazy + 800 g ciemnej czekolady + 2400 g gorącej wody.
Sposób przygotowania:
-
do mieszanki (800 g) dodać ciemnej czekolady (800 g)
-
dodać 2.4 kg gorącej wody (75-80°C)
-
miksować przez około 2 minuty
-
aby otrzymać lepszą strukturę, wstawić na około 30 minut do lodówki (3-5°C)
-
przelać mieszankę do maszyny do lodów
-
gotowy produkt: 4.0 kg (4.5 l) lodów
Wskazówka: najlepiej pozostawić lody do odpoczynku w zamrażarce aby uzyskać większą stabilność lodów oraz lepszą strukturę.
Składniki: dekstroza, fruktoza, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, czekolada w proszku (10.0%) (masa kakaowa, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322)), emulgatory: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), karboksymetyloceluloza (E466), sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (E470a), guma guar (E412), naturalny aromat waniliowy; może zawierać mleko i soję.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu (od daty produkcji) dotyczy produktu w fabrycznie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu (zgodnie ze specyfikacją od producenta); do dozowania i nakładania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.
RECEPTURA OGÓLNA - DOZOWANIE |
CHOCO BASE |
800 g |
GORĄCA WODA |
2400 g |
CIEMNA CZEKOLADA W KALETKACH |
800 g |