Masło kakaowe  Liczba produktów: 6.

Masło kakaowe

Masło kakaowe zwane inaczej:  tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kaka...

Masło kakaowe zwane inaczej:  tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakowego. Masło kakowe w cukiernictwie występuje w postaci bloków, kaletek i proszku. Masło kakowe jest niedłącznym skladnikiem wszystkich czekolad, od jego zawrtośc zależy płynność czekolady. Ma determinujący wpływ na TEMPEROWANIE CZEKOLADY. Wykorzystywane jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry. 

Więcej

Produkty 1 - 6 z 6

Przejdź do góry