Wszystkie bestsellery
  • Formy płatności

    Formy płatności
MASŁO KAKAOWE
Masło kakowe I zdrowy tłuszcz roslinny | wartościowy składnik w diecie

MASŁO KAKAOWE

Obecnie coraz więcej osób sięga po zdrowe składniki podczas komponowania codziennych posiłków – dotyczy to również wyrobu słodyczy. Stąd w przemyśle cukierniczym rosnące zainteresowanie masłem kakaowym – drugim, obok kakao, produktem uzyskiwanym z ziaren kakaowca. Jest to zdrowy tłuszcz o wielu właściwościach korzystnych dla zdrowia i przede wszystkim – praktycznych podczas tworzenia deserów i ciast.

Co to jest masło kakaowe?

Każdy miał okazję jeść masło kakaowe, nawet jeśli nie jesteśmy tego świadomi – jest to podstawowy składnik każdej czekolady, również białej. To tłuszcz pozyskiwany z ziaren kakaowca – najpierw poddawanych fermentacji, potem prażonych. Może być rafinowane lub nie, wyjściowo posiada jasnożółty kolor i lekko czekoladowy posmak i aromat. Masło kakaowe jadalne zawiera naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają jego szybkiemu jełczeniu – dzięki temu może być przechowywane w formie stałej bardzo długo i nie wymaga dodatku sztucznych konserwantów. Dostępne jest w bardzo wielu różnych formach: jako bryłka lub blok, rozdrobnione w nieduże kulki lub pastylki, a także jako proszek.

Ten naturalny tłuszcz jest co prawda bardzo kaloryczny (zawiera aż 884 kcal w 100 g), ale za to pozostaje bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy K i E, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Co istotne, zachowuje swoje właściwości nawet po obróbce termicznej i nie uwalniają się w nim wtenczas szkodliwe tłuszcze trans.

Do czego można użyć masła kakaowego?

Masło kakaowe topnieje już w temperaturze 30-35 st. C, dzięki czemu rozpływa się w ustach, dając aksamitny posmak – warto to wykorzystać podczas robienia czekolady lub innych słodyczy. Na tym tłuszczu bazuje bardzo wiele dostępnych powszechnie w sklepach wyrobów – niestety często uzupełnianych również olejem palmowym. Przygotowywanie słodkości na bazie masła kakaowego daje pewność, że gotowy wyrób cukierniczy jest zdrowy. Można wykorzystać je do przygotowania kremów do ciast, mas cukierniczych, a nawet jako zamiennik żelatyny. Masło kakaowe sprawdzi się również doskonale do pieczenia, dodając wypiekom czekoladowego aromatu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je również do smażenia podczas przygotowywania wytrawnych potraw, np. mięsa.

Szeroki wybór produktów w naszym sklepie

Choć cena masła kakaowego może wydawać się stosunkowo wysoka, jest to produkt niezwykle wydajny, a jego właściwości sprawiają, że zakup dużego opakowania (z bardzo długim terminem przydatności!) to doskonała inwestycja, co potwierdzają opinie wielu osób, które zdecydowały się na zakup, również profesjonalistów, którzy zajmują się przygotowywaniem słodyczy i deserów najwyższej klasy na co dzień. W naszym sklepie znajdziesz masła kakaowe dostępne w różnych formach (granulek, proszku Mycryo), z całą pewnością dobierzesz więc produkt, który będzie idealnie spełniał Twoje oczekiwania. Oferujemy wyłącznie wyroby najwyższej jakości, doceniane przez profesjonalnych cukierników.

Jest 5 produktów.

Pokazano 1-5 z 5 pozycji
Aktywne filtry