Masło kakaowe zwane inaczej: tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kaka...
Masło kakaowe zwane inaczej: tłuszczem kakaowym lub olejem kakaowym jest tłuszczem roślinnym otrzymywanym z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Stanowi około 50% suchej masy nasion. W celu uzyskania masła kakaowego ścina się dojrzałe owoce kakaowca i ziarna, po ich oczyszczeniu, poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość, tak zwany kuch kakaowy, wykorzystywany jest do produkcji proszku kakaowego. Masło kakaowe w cukiernictwie występuje w postaci bloków, kaletek i proszku. Masło kakaowe jest nieodłącznym składnikiem wszystkich czekolad, od jego zawrtość zależy płynność czekolady. Ma determinujący wpływ na temperowanie czekolady. Wykorzystywane jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry.