Inulina instant - rozpuszczalne włókna roślinne o neutralnym smaku i zapachu, otrzymywane z korzenia cykorii.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; produkt wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).
Składniki: inulina z korzenia cykorii (minimum 95-97 g/ 100 g suchej masy).
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA |
840/208 kJ/kcal |
TŁUSZCZ |
0.0 g |
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE |
0.0 g |
WĘGLOWODANY |
96.0 g |
W TYM CUKRY |
8.0 g |
BŁONNIK |
88.0 g |
BIAŁKO |
0.0 g |
SÓL |
0.2 g |
Zastosowanie:
Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:
-
w celu regulowania zawartości wody w produkcie
-
w celu regulowania konsystencji produktu
-
w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
-
do kształtowania lepkości produktu
-
o właściwościach emulgujących
-
o właściwościach żelujących
-
o właściwościach pochłaniających wilgoć
-
o właściwościach zagęszczających
-
w celu poprawy smarowności produktów
-
do stabilizowania produktów o konsystencji piany
-
do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
-
w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)
Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.
GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:
-
żelujące, emulgujące, zagęszczające
-
wpływ na teksturę produktów
-
zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
-
poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności
-
uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania
-
poprawa smaku i zapachu
-
stabilizowanie pian i emulsji